O lege vitală pentru viitorul românilor ar putea fi aruncată la … coș. Vezi ce expert timișorean în sănătate spune asta!

126

Președintele Societății Române de Epidemiologie, conferențiar doctor Emilian Popovici, avertizează că un proiect de lege vital pentru starea de sănătate a românilor, cel privind prevenția bolilor grave, are toate șansele să eșueze lamentabil.

El a declarat la emisiunea Vocile Banatului, de la Digi 24 Timişoara, că proiectul inițiat de liberali are lacune serioase în ceea ce priveste consultarea opiniei publice, în primul rând a celor suferinzi. „Este suficient să vă spun că eu și colegii mei din cadrul Societății emilian-popoviciRomâne de Epidemiologie nu am fost consultați până astăzi de către inițiatorii proiectului de lege privind prevenția. Asta spune multe despre felul în care, în lipsa dialogului între specialiști, legi vitale pentru sănătatea românilor sunt condamnate la anonimat și la respingerea lor de către opinia publică”, a subliniat medicul timișorean.

Printre inițiatorii proiectului de lege privind prevenția bolilor rare, de tipul afecțiunilor oncologice și cardiovasculare, se numără și deputatul liberal timișorean Horia Cristian, medic chirurg de profesie.

Horia Cristian 2În principiu, proiectul de lege își propune să sancționeze extrem de dur pe aceia dintre români, care în timp vor ajunge să sufere de afecțiuni medicale din categoria amintită, după ce au refuzat să participe la programele de prevenție.

„Deși legea în sine este mai mult decât necesară pentru sănătatea populației, în prezent și în viitorul apropiat, faptul că s-au impus sancțiuni pecuniare greu de suportat pentru bolnavii din România, reprezintă o eroare. Oamenii s-au speriat și din cauza acestor măsuri punitive, dar mai ales ca urmare a faptului că autorii proiectului respectiv nu au înțeles importanța dezbaterilor publice pe marginea prevederilor acestuia”, a mai precizat profesorul Popovici, cadru didactic la UMF „Victor Babeș” Timişoara.

El a ținut să precizeze ca se va întâlni, în cele din urmă, cu deputații Horia Cristian și Lucia Varga, doi dintre autorii proiectului privind prevenția în sănătate, și că speră ca legea să devină perfectibilă, astfel încât să fie agreată de opinia publică din țară!

Adrian Marcu

LĂSAȚI UN MESAJ