O clădire de patrimoniu din vestul țării, pe lista scurtă a celor mai periclitate 12 situri din Europa

120

Cele mai periclitate 12 situri de patrimoniu din Europa, selectate pentru Programul 7 cele mai periclitate 2022 (7 most endangered programme 2022), tocmai au fost anunțate de Europa Nostra – Vocea Europeană a Societății Civile pentru Patrimoniul Cultural și Natural – și Institutul Băncii Europene de Investiții, transmite Radio Reșița.

Cele mai periclitate 12 monumente și situri de patrimoniu în Europa pentru 2022 sunt:

Băile Neptun, Băile Herculane, ROMANIA
Podul Zogu, ALBANIA
Récollets Convent, Nivelles, BELGIA
Satul Doel și Peisajul Cultural, BELGIA
Orașul Grădină La Butte Rouge, lângă Paris, FRANȚA
Centrul istoric Stolberg, GERMANIA
Palatul Orléans-Borbón, lângă Cádiz, SPANIA
Sinagoga din Híjar/Biserica Sf. Antonie, Híjar, SPANIA
Zona industrială a Lövholmen, Stocolm, SUEDIA
Fortăreața Crèvecoeur, Den Bosch, OLANDA
Compoziții Sculpturale Buchach Primărie, UCRAINA
Palatul Sanguszko, UCRAINA

Selecția a fost întocmită în baza semnificației patrimoniului și a valorii culturale remarcabile a fiecărui sit, precum și datorită pericolului grav cu care se confruntă în prezent. Nivelul de angajament al comunităților locale și angajamentul părților interesate publice și private de a salva aceste situri sunt considerate valori cruciale. Un alt criteriu de selecție a fost potențialul acestor situri de a acționa ca un catalizator pentru dezvoltarea durabilă și ca un instrument de promovare a păcii și a dialogului în localitățile lor și în regiunile extinse. Cele 12 situri de patrimoniu în pericol au fost selectate pe lista scurtă de un Comitet Consultativ internațional, format din experți în istorie, arheologie, arhitectură, conservare, analiză de proiecte și finanțare. Nominalizările pentru Programul 7 cele mai periclitate 2022 au fost depuse de organizații membre, organizații asociate sau membri individuali ai Europa Nostra din toată Europa, precum și de membri ai Alianței pentru Patrimoniu European.

Amplasată între un versant de munte abrupt și râul Cerna din sud-vestul României, clădirea Băile Neptun face parte din orașul termal Băile Herculane, una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa. Primele înregistrări documentate despre Băile Herculane datează din anul 153 d.Hr. De atunci, situl s-a aflat sub domnie romană, maghiară, otomană și austro-ungară. Clădirea Băilor Neptun a fost construită între 1883 și 1886, după planurile arhitectului Alpár Ignat, ca parte a Ansamblului Casino care a fost proiectat de către arhitectul austriac Wilhelm von Doderer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.