8.1 C
Timișoara
sâmbătă 13 aprilie 2024

O afacere cu ,,cântec” într-o primărie din Timiș. Cât a ajuns să plătească primarul din Variaș timp de patru ani pentru un autobuz vechi de peste 20 de ani

100.857 de euro. Atât a plătit, timp de patru ani, primăria din comuna Variaș, județul Timiș, ca să închirieze un autobuz școlar fabricat acum aproape trei decenii și pe care ar fi putut să-l cumpere cu aproximativ 6.000 de euro, cât este prețul pe site-urile de profil.

„A fost un anunț public. Asta a fost oferta, ce să fac”, explică primarul Nicolae Birău și susține că este ținta unor atacuri de campanie electorală. Birău a fost ales acum patru ani sub sigla Pro România, dar acum candidează pentru PSD. Firma de la care a închiriat autobuzul e administrată de fiul unui primar PSD dintr-o comună din județ, singura care a venit cu o ofertă, spune Birău.

„Ce să fac? Asta a fost oferta”

Schimbătorul de viteze lipit cu bandă adezivă. Un tricolor decolorat cu rol decorativ, aşezat pe fronton. În zonele în care nu se vede rugină, vopseaua sărită îi dezvăluie vârsta reală. Așa arată autocarul vechi de aproape 30 de ani cu care o parte din elevii din comuna Variaș, județul Timiș, sunt transportați zilnic la școală, la liceul din comuna Periam, aflat la 15 kilometri distanță.

„Transportăm zilnic peste 60 de elevi, îi ducem la școală și îi luăm de la școală. Nu puteam să fac asta doar cu un microbuz de 15 locuri”, explică primarul Nicolae Birău pentru HotNews.ro.

Modelul Renault FR1 a fost fabricat în perioada 1987-1997, are 56 de locuri și corespund normelor de poluare Euro 1. Pe piața auto, astfel de autocare sunt vândute, în condiții vizibil mai bune, cu aproximativ 6.000 de euro cu TVA. La Variaș însă, primăria plătește anual de patru ori mai mult doar pentru închirierea autocarului.

483.000 de lei (100.857 de euro, fără TVA) au fost alocați, timp de patru ani, din bugetul local pentru a închiria autobuzul școlar, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Practic, de 17 ori prețul de vânzare al autocarului. Contractele au fost alocate firmei Grup Construct Ro și sunt singurele contractate înregistrate în SEAP ale acesteia. Cei 483.000 de lei au fost achitați de primărie astfel:

  • 2018 – 120.000 RON (25.876 euro);
  • 2019 – 132.000 RON (27.910 euro);
  • 2020 – 132.000 RON (27.172 euro);
  • 2023 – 99.000 RON (19.899 euro).

Firma Grup Construct Ro e administrată de tânărul de 24 de ani Andrei Sebastian Stoian. El este fiul primarului PSD din comuna timişană Birda, Gheorghe Marius Stoian. Nicolae Birău, primarul din Variaș, ales pe listele PRO România, a anunțat la finalul lunii februarie că va candida din nou din partea PSD.

Nicolae Birău spune că închirierea autocarului n-are nicio legătură cu fiul primarului din comuna Birda. „Sigur că îl cunosc. Dar ne cunoaștem toți cu toți aici, vă dați seama, e prea micuț un județ”, explică primarul, dar susține că nu avea cum să-l favorizeze pe câștigător. „A fost un anunț public, putea să vină oricine cu o ofertă, dar n-a venit. Ce să fac? Asta a fost oferta”, continuă edilul.

În decembrie 2022, primarul Nicolae Birău a cheltuit 60.000 de lei (12.000 de euro) pentru a amenaja, în fața primăriei, câteva statuete de Crăciun și o iesle din lemn .

Sursa: https://www.hotnews.ro

Alte subiecte :

Când vom putea circula de la Timișoara la Arad cu peste 120 de kilometri la oră

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunță că a fost emisă autorizația de construire pentru lucrările pe cei 48,08 kilometri, între Ronaţ Triaj şi Arad, dar...

Se reia circulația tramvaiului 6

Din 22 aprilie timișorenii vor avea la dispoziție două noi opțiuni de călătorie: o nouă linie de autobuz care va lega...

Citește și :