#noinuuităm | Expoziție inedită dedicată Revoluției, în weekend, la Timișoara

60

Peste 40 de persoane au fost declarate dispărute în decembrie 1989, la Revoluția din Timișoara. Despre toți acești oameni nu se mai știe nimic nici până-n ziua de astăzi…
Proiectul reMIND MAPPING ’89 are scopul de a-i face pe tinerii de azi să conștientizeze valoarea libertății și prețul (in)uman plătit pentru ea în Revoluția de la Timișoara.

În octombrie, 40 de elevi timișoreni au reconstituit câteva dintre poveștile celor care au strigat „Libertate!”. Ei s-au documentat și apoi au realizat interviuri-mărturie cu persoane care au trăit atunci și au ieșit în stradă în zilele Revoluției. Timp de patru zile, ei au aflat mai multe despre opresiunea intelectualilor de către comuniști, contextul istoric în care a izbucnit Revoluția la Timișoara și lupta pentru putere, imediat după căderea regimului Ceaușescu. Unul din subiectele dezbătute a fost și forța colectivă a oamenilor de a schimba istoria: ce i-a determinat pe timișoreni să iasă din casă în fața gloanțelor, memoria orală, elemente de psihologie. Tinerii au avut ocazia să învețe apoi să filmeze, să facă un montaj artistic și să adauge efecte speciale.

Așadar, pe parcursul lunii noiembrie, echipele de elevi au filmat peste 24 de ore și au intervievat 40 de persoane publice, oameni obișnuiți, fiecare cu povestea sa despre cum a trăit momentul decembrie 1989, la Timișoara. Cel mai în vârstă intervievat are acum 95 de ani, iar cel mai tânăr avea la Revoluție doar 11 ani. În acest final de săptămână, sâmbătă și duminică, publicul are ocazia să vadă rezultatele acestui efort susținut, reunite sub numele Sunt un om. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“ și vizavi, la Centrul pentru artă, tehnologie și experiment MultipleXity.

Împreună cu echipa de artiști de la Avantpost a fost realizată o expoziție cu instalații artistice interactive, montaje video, fotografii și o hartă care spune ce simt timișorenii după 30 de ani de la Revoluție. Harta digitală se va regăsi mai apoi în aplicația reMIND MAPPING ’89, disponibilă tuturor începând cu prima zi a evenimentului.

reMIND MAPPING ’89 este un proiect produs de Comunitatea GIStm și Departamentul de Geografie al Universității de Vest din Timișoara, în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

PROGRAM:
Sâmbăta:
●Premierea montajelor realizate de tineri: 11-12
Sâmbăta – Duminică:
●Tur ghidat al expoziției(română) : 12-13 și 18-19
●Tur ghidat al expoziției(engleză) : 17-18

Pentru mai multe informații, vizitați pagina de Facebook: reMIND MAPPING 89 sau pagina evenimentului Sunt un om.

LĂSAȚI UN MESAJ