Nimic nou pe ”frontul” de vest!

150

În mod cert, cel mai cunoscut roman al autorului Erich Maria Remarque, ”Nimic nou pe frontul de vest” este o adevărată capodoperă care militează împotriva războiului. Celebra lucrare a fost deja și subiect de film așa că mai lipsea să genereze un subiect de editorial în peisajul politicii din vestul țării.

Nu că ar fi fost vreodată un război pe față între diversele formațiuni din politichia bănățeană. Nici vorbă de așa ceva! Bănățenii s-au dovedit totdeauna ponderați, chiar dacă n-ai zice, dacă dai crezare conceptului că în partea asta de țară ”șpaițu” trebuie să fie musai plin.

Încerca, ce-i drept, tovarăşu Ilie Matei (un sudist numit de organele de partid din vremuri apuse pe postul de prim secretar la Timiș), să golească ”şpaițu bănăţanului” dar n-a prea reuşit.

Să revenim însă la oile, pardon politicienii noștri. În PSD e oablă treaba: la început de an electoral pesediștii încă nu au un candidat pentru Primăria Timișoarei. Asta deși Grindeanu se lăuda, la final de 2015, că PSD Timiș are deja liste de candidați pentru primării și consilieri locali în 90 la sută din localitățile județului.

Cu excepția Timișoarei bineînțeles și poate că deloc întâmplător, dacă luăm în calcul că Robu e dat ca sigur cu un nou mandat de primar, în toate sondajele.

Și apropo de sondaje, PSD Timiș și-ar fi comandat propriul studiu de piață, făcut de ”profesioniști”, care arată că social-democrații au cu 12 procente peste liberali. Care este procentul real nu se știe. Se știe doar că doctorii sunt la putere. Adică se preconizează candidaturi puternice din partea acestora la Consiliul Local Timișoara.

Sunt dați ca siguri: Florin Bârsășteanu, Marius Craina și Victor Dumitrașcu, atrași spre social democrați de un alt doctor celebru al PSD Timiș: profesorul Dan Poenaru, care a și condus filiala județeană și a fost și prefect o scurtă perioadă. De altfel tot un doctor a fost singurul candidat serios al PSD la Primăria Timișoarei: Simion Surdan, cel care a obținut cel mai bun scor la alegerile locale deși a fost introdus la plezneală pe listă.

În PNL e și mai oablă treaba: Robu rămîne candidatul cel mai sigur pentru încă un mandat la Primăria Timișoara. Ar mai vrea liberalii și Consiliul Județean dar totul atârnă de un fir de păr. Dacă actualul președinte, Titu Bojin, scapă de problemele cu justiția și are sprijinul total al PSD-ului, liberalii vor avea mari probleme în a obține administrația județeană, pentru că Marian Vasile nu are o la fel de bună comunicare cu masele ca și Titu Bojin.

Celelalte formațiuni politice din Timiș intră la categoria ”au mai participat…”. Ele contează doar pentru formarea unei majorități, fie la Consiliul Local Timișoara fie la Consiliul Județean Timiș. Așadar ne așteaptă vremuri interesante în anul electoral 2016. În nici un caz un război, pe față sau nu!

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ