Negocieri de pace israeliano-palestiniene, sub semnul şantajului francez

99

Franţa va demara în săptămânile următoare demersuri în vederea pregătirii unei conferinţe internaţionale cu scopul de a relansa procesul de pace israelo-palestinian în cadrul soluţiei cu două state, a anunţat Laurent Fabius, şeful diplomaţiei franceze.

În cazul unui eşec al acestei iniţiative, Franţa va recunoaşte Palestina ca stat cu drepturi depline, a avertizat ministrul francez al Afacerilor Externe într-un mesaj adresat corpului diplomatic.

Ultimele negocieri de pace directe dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană (AP), sub egida Statelor Unite, nu au condus la vreun acord, în aprilie 2014, iar de atunci se află într-un punct mort.

„Constatăm, din nefericire, că (procesul de) colonizare continuă”, a declarat Fabius. „Nu ar trebui să lăsăm să se dezagrege soluţia cu două state. Este responsabilitatea noastră de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate şi de putere a păcii”, a continuat el.

„Franţa va angaja, aşadar, în săptămânile care vin, demersuri în vederea pregătirii unei Conferinţe internaţionale în jurul principalilor parteneri ai părţilor – american, europeni, arabi – în vederea păstrării şi atingerii soluţiei cu două state”, a adăugat el.

În cazul în care această „ultimă încercare de soluţionare negociată se loveşte de vreun blocaj”, „va fi necesar să ne asumăm responsabilităţile şi să recunoaştem statul palestinian”, a subliniat Laurent Fabius.

O sursă diplomatică franceză a precizat că Parisul ar vrea să organizeze Conferinţa până în vară şi că acest demers nu va fi susţinut printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, care ar fi sortită eşecului, în contextul în care Statele Unite au opus mereu un vot de veto acestui tip de iniţiativă.

Propunerea franceză a fost bine primită de către preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

„Nu există nicio îndoială că recunoaşterea statului palestinian de către Franţa va contribui la stabilirea păcii şi stabilităţii în regiune”, a dat asigurări Nabil Abu Rdainah, unul dintre purtătorii săi de cuvânt.

Un oficial israelian a apreciat, din contră, că această iniţiativă este „contraproductivă”, un reproş deja adresat precedentelor încercări franceze vizând relansarea procesului de pace.

„Ministrul francez al Afacerilor Externe a anunţat din capul locului că, în cazul în care iniţiativa sa ajunge în impas, Franţa va recunoaşte statul palestinian. Această declaraţie constituie un îndemn ca palestinienii să conducă procesul în impas”, a declarat acest oficial sub protecţia anonimatului.

„Nu putem negocia şi nici nu putem obţine pacea în acest fel”, a adăugat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.