Incendiile de vegetație reprezintă o problemă tot mai mare la nivel de țară, dar mai ales în zona de Vest, fiind înregistrate multe cazuri în ultima perioadă atât în Timiș, Caraș – Severin, cât și Arad.
În acest sens, pompierii bănățeni fac apel la responsabilitatea oamenilor! Cei care dețin terenuri trebuie să știe că arderea vegetației uscate este strict interzisă și se poate pedepsi cu amenzi mari. De asemenea, incendiile se pot răspânde repede și pot reprezenta chiar un pericol!
Numai în primele nouă zile ale lunii au fost stinse peste 80 de incendii de vegetație uscată, asta doar la nivelul județului Timiș. Peste 680 de hectare de vegetație uscată au ars, dar și litieră de pădure.
Reamintim că în Caraș – Severin, pompierii au intervenit chiar cu un elicopter pentru stingerea incendiilor la finalul săptămânii trecute. De asemenea, un pompier din cadrul ISU „Semenic” a ajuns la spital, după ce a fost rănit de căderea unui copac al cărui trunchi a ars.
ISU Banat
În ultimele 48 de ore, în județul Timiș s-a solicitat intervenția pompierilor pentru stingerea a 36 de incendii de vegetație uscată. Cele mai multe dintre acestea s-au produs, și de această dată, în zona Lugojului și împrejurimile Făgetului. Facem precizarea că unele incendii s-au manifestat cu pericol de propagare la pădure sau construcții.
Din fericire, nu s-au înregistrat victime.
Mobilizarea salvatorilor timișeni din acest weekend, alături de pompieri voluntari din comunele Știuca, Găvojdia, Nădrag, Criciova, Remetea Mare, Voiteg, Moravița, Barna, Pietroasa, Sânmihaiu Român, Fârdea, dar și reprezentanți ai Ocolului Silvic Lugoj, Ana Lugojana și Coșava a dus la limitarea extinderii incendiilor și protejarea comunităților.
Printre cele mai semnificative incendii de vegetație uscată și mărăciniș de ieri, 09 martie, amintim, în zona Lugojului și împrejurimile Făgetului: în Bunea Mare (aproximativ 50 de hectare), Coșevița (1 hectar litieră pădure), Știuca (5 hectare litieră pădure), Surducu Mic (40 hectare), Crivina de Sus (35 hectare), Bucovăț (10 hectare).
Arderea vegetației uscate este interzisă
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbariior, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 la 15.000 de lei, pentru persoane fizice, iar pentru persoane juridice, de la 50.000 la 100.000 de lei de către Garda Națională de Mediu.
De asemenea, incendiile de vegetație uscată reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru mediul înconjurător, dar și pentru comunitate, deoarece pot produce pagube economice semnificative, și chiar pierderi de vieți.