22.7 C
Timișoara
joi 30 mai 2024

Ne întoarcem de unde am plecat în 1989? După manualul unic, uniforma unică ar putea fi obligatorie în școli

Începând din 2011, discuțiile privind introducerea uniformei unice reapar în fiecare toamna, iar an de an apar proiecte de lege în acest sens. Oficialii vor acum din nou introducerea uniformei. În acest sens, proiectul a fost depus la Camera Deputaților de un deputat social-democrat, notează hotweek.ro.

Introducerea uniformei unice ar putea fi deveni realitate dacă autoritățile ar acoperi costurile. Asta, în contextul în care legea prevede că învățământul de stat este gratuit. Totuși, ideea de uniformizare este respinsă de elevi, iar părinții își amintesc de perioada comunistă, când uniformă școlară nu era deloc trendy, ci doar o obligație impusă de partid.

La rândul lor, profesorii susțin ideea uniformei doar în ideea de apartenența și individualitate. La rândul lor, experțiiîn parenting consideră că uniformă unică le poate îngrădi personalitatea elevilor.

Deputatul PSD, Cătălin Rădulescu, cel care a depus proiectul de lege la Comisia de Administraţie a Camerei Deputaţilor, susține că introducerea uniformei în şcoli ar masca discrepanţele statutului financiar între elevi, care afectează într-un mod negativ dezvoltarea tinerei generaţii.

„În ultimii 25 de ani, s-au amplificat discrepanţele între cetăţeni, respectiv elevi, privind situaţia lor financiară. O parte dintre cetăţeni, puţini la număr, având o stare materială bună şi foarte bună, care le permite să le ofere condiţii deosebite copiilor lor, iar cealaltă parte, în majoritate, au sărăcit, fiind săraci şi foarte săraci. Considerăm că această inegalitate, în special între elevi, are că urmare un efect negativ privind dezvoltarea tinerei generaţii“, se arată în expunerea de motive a legii.

Specialiştii în Educaţie cred că introducerea uniformei în şcoli nu este o idee rea, dar asta doar în condiţiile în care costurile ar fi acoperite de autorităţile statului, lucru puţin probabil. Altfel, s-ar încălca principiul constituţional al gratuităţii accesului la învăţământul de stat.

Alte voci vorbesc despre nostalgii comuniste ale actualilor guvernanţi, dar şi despre o „firmă de casă”, care trebuie să dea un „tun”, prin zecile de mii de uniforme care urmează a fi confecţionate pentru elevii din România.

Sursa: hotweek.ro

1 COMENTARIU

  1. Nu consider ca e important cine anume da aceasta lege dar in schimb consider ca e important ca toate scolile sa fie reprezentate printr-o forma unica si atunci o uniforma ar fi bine venita! In felul acesta toti copiii s-ar simti egali pe teritoriul scolii si nu s-ar mai ajunge la fel si fel de tinute. Eu sustin aceasta idee! Acest concept nici nu ar trebuii sa fie ceva impus prin lege, ar trebuii sa tina de conducerea fiecarei unitate de invatamant care se respecta!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :