Motivarea Curții Constituționale prin care președintele Iohannis este obligat să o revoce pe șefa DNA

158

Motivarea deciziei Curţii Constituţionale prin care i se cere preşedintelui României să o revoce pe şefa DNA a fost publicată pe site-ul CCR.

Judecătorii Curţii Constituţionale au dat publicităţii motivarea deciziei prin care îl obligă pe Klaus Iohannis să o revoce din funcţie pe şefa DNA. Motivarea deciziei are 133 de pagini.

6 dintre cei 9 magistraţi susţin că preşedintele României a încălcat Constituţia, prin refuzul de a o demite pe Codruța Kovesi. În acelaşi document de 133 de pagini, ceilalţi trei judecători, au interpretat Constituţia diametral opus şi au concluzionat că şeful statului a acţionat legal.

Potrivit documentului publicat în Monitorul Oficial, majoritatea a interpretat Constituţia în sensul că “Preşedintele României îi poate opune Ministrului Justiţiei un drept de veto limitat. Preşedintele României îi poate opune numai dreptul său de a verifica legalitatea propunerii, putând-o refuza doar în cazul în care propunerea nu respectă condiţiile legii”.

De asemenea, opinia majoritară a fost ca preşedintele ar fi trebuit să îl determine pe cale amiabilă pe Tudorel Toader să renunţe la ideea revocării Codruței Kovesi.

Motivarea deciziei CCR: “Colaborarea loială între autorităţi înseamnă un dialog permanent între acestea, Preşedintelui fiindu-i permis să iniţieze discuţii, să încerce să îl convingă pe ministrul justiţiei să îşi retragă propunerea de revocare, să renunțe la anumite motive de revocare, menţinându-le pe celelalte, dar nu îi este permis să o infirme decât strict pe motive de legalitate”.

Trei dintre judecătorii constituţionali au făcut opinie separată şi au susţinut că preşedintele a acţionat în limitele Constituţiei, în momentul în care a refuzat să semneze decretul de revocare din funcţie a Codruței Kovesi.

Astfel, Livia Stanciu susţine că: “Nu s-a putut stabili o depășire din partea Președintelui României a limitelor de competență pe care legea i le conferă în procedura de revocare a Procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Autoritatea care are competența să dispună sau nu revocarea Procurorului-șef, iar această autoritate publică este reprezentată de Președintele României”.

De asemenea, Livia Stanciu susţine că preşedintele nu poate fi obligat de nimeni, nici măcar de Curtea Constituţională să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului şef DNA.

La rândul său, Daniel Morar face opinie separată şi susţine că: “Atât Preşedintele României, cât şi ministrul justiției şi-au exercitat competenţele prevăzute de Constituţie și lege, fără să îşi aroge competenţe care, potrivit Constituţiei, aparţin altor autorităţi publice, ori să refuze îndeplinirea anumitor acte care intrau în obligaţiile lor constituţionale.”

Cel de-al treilea judecător care s-a opus deciziei CCR de a-l obliga pe preşedinte să emită decretul a fost Ştefan Minea.

Ştefan Minea, judecător CCR: “Președintele României îi poate da curs sau nu, având în mod evident latitudinea de a aprecia ținând seamă atât de regularitatea și legalitatea procedurii, cât și de avizul Consiliului Superior al Magistraturii”

Decizia CCR de a-l obliga pe Klaus Iohannis să o revoce pe Codruța Kovesi devine obligatorie, odată cu publicarea în monitorul oficial. Şeful statului a anunţat că va face un anunţ abia după ce va citi atent documentul.

sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.