Moscheea de la Timișoara naște reacții neașteptate. Ce susține liderul religios al Cultului Islamic din România despre respectiva inițiativă

307

Muftiatul Cultului Musulman din România a reacționat public după ce a aflat că în Timișoara s-ar putea construi o moschee.

Instituția religioasă a reacționat după ce imamul Alim Sawfan a declarat că intenționează să construiască “o moschee mai mare”, deoarece sunt tot mai mulți arabi în Timișoara.
Într-un comunicat de presă citat de Știrile Pro TV, Muftiatul afirmă că este “o situație îngrijorătoare pentru noi, ca instituție, dar și pentru comunitatea musulmană din România”.

Muftiatul Cultului Musulman precizează că ea este singura instituție de cult care îi reprezintă oficial pe credincioșii religiei islamice din România, iar îngrijorarea “provine de la apariția în spațiul public a unor persoane care își arogă atribuții care exced calității lor”.

“Un prim aspect pe care dorim să îl corectăm în legătură cu afirmațiile domnului Alim Sawfan este numărul credincioșilor musulmani din județul Timiș: vorbim despre 918 musulmani, potrivit cifrelor oficiale din ultimul Recensământ al populației și locuințelor din 2022, și nu de 10.000, așa cum declară domnul Alim Sawfan. Un alt aspect pe care trebuie să îl lămurim este faptul că până în prezent, de la cei 918 credincioși musulmani din județul Timiș, Muftiatul Cultului Musulman din România nu a primit nicio solicitare de a face demersuri în vederea construirii unui lăcaș de cult oficial, autorizat de statul român.

Un alt aspect îngrijorător pentru noi este în ce calitate prestează servicii religioase în Timișoara domnul Alim Sawfan, având în vedere că în evidențele instituției noastre dânsul nu figurează cu o diplomă recunoscută de statul român care să îi dea dreptul să desfășoare astfel de activități.

În cazul în care o autoritate publică din România i-a recunoscut, totuși, diploma de studii, este imperios necesar să fie făcut public acest aspect, iar entitatea în cauză să își asume public acest fapt.

În ceea ce privește așa zisele lăcașuri de cult musulmane în care se prestează servicii religioase, dorim să se verifice câte dintre aceste construcții au, prin autorizație de construire, statut de moschee / geamie, câte au autorizații de funcționare și avize de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ca lăcașe de cult și, nu în ultimul rând, câți dintre cei care prestează servicii religioase în aceste spații au studiile recunoscute de către instituțiile abilitate din România”, se arată în comunicatul Muftiatul Cultului Musulman din România transmis Știrile Pro TV.

Sursa: http://www.radiotimisoara.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ