11.2 C
Timișoara
sâmbătă 2 martie 2024

Moment istoric pentru cea mai veche întreprindere industrială din România, cu sediul în Banat. UCM Reșița a fost cumpărată de Hidrolectrica

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a anunțat că, după preluarea principalelor active ale Uzinei Constructoare de Mașini (UCM) Reșița, cea mai veche unitate industrială din România, înființată în 1771 și aflată în insolvență, acestea vor fi integrate în filiala sa de mentenanță Hidroserv.

După cum a relatat Profit.ro, valoarea tranzacției prin care Hidroelectrica va prelua platformele industriale ABC și (parțial) Câlnicel ale UCM Reșița a fost convenită deja, la circa 68 milioane lei.

Draftul de contract de vânzare-cumpărare a fost deja aprobat de către creditorii întreprinderii reșițene și mai trebuie să primească OK-ul din partea AGA Hidroelectrica.

Luna aceasta a fost notificat și Consiliul Concurenței cu privire la viitoarea tranzacție.

Acum, anunțul a fost făcut după ce Sindicatul Național Hidroenergetica a organizat, astăzi, o acțiune de pichetare la sediul din Capitală al Hideoelectrica, sindicaliștii susținând că actuala conducere a companiei adoptă o politică ”de reducere mult sub prevederile Ordinului 96/2017 a lucrărilor de mentenanță” și că a stopat nejustificat lucrări de investiții în noi capacități de producere, fapt care ”nu este altceva decât un atentat la independența energetică a României″.

“Considerăm că, în mod deliberat, noul Directorat pune în pericol viitorul Hidroserv, societate ce tocmai își pregătea reinserția în circuitul economic prin ieșirea din situația de insolvență.

Studiind componența Directoratului actual și perioada în care aceștia au avansat în funcții, cea în care Hidroelectrica se afla sub supravegherea administratorului judiciar Remus Borza, sperăm să nu ne aflăm în situația unei intenții de a scoate SSH Hidroserv de pe piața serviciilor de mentenanță, pentru a face locul altor firme «prietene» ale acestuia”, declarase secretarul general al Sindicatului Național Hidroenergetica, Cristinel Popescu. Euro Insol a lui Borza este administratorul judiciar al UCM Reșița.

Hidroelectrica a anunțat că a semnat astăzi un act adițional, prin care se prelungește cu un an acordul-cadru cu Hidroserv, subsidiara dedicată lucrărilor de mentenanță și dezvoltare.

Potrivit producătorului hidro, documentul ia în calcul condițiile actuale de piață în ceea ce privește costurile cu lucrările și serviciile prestate în domeniu, astfel încât să permită stimularea corespunzătoare a muncii și retenția personalului Hidroserv.

Hidroelectrica spune că acest parteneriat strategic reprezintă un pas decisiv pentru asigurarea volumului necesar de lucrări esențiale, contribuind astfel la consolidarea poziției Hidroserv și la eforturile companiei îndreptate către ieșirea din insolvență.

″Trăim un moment istoric, pentru că ne aflăm în plină procedură de achiziție a UCM Reșița, cel mai vechi producător de echipamente pentru industria energetică și furnizorul a peste 90% din  aparatura instalată în obiectivele Hidroelectrica. Ne dorim ca, în termen de un an, să finalizăm integrarea acestei unități în Hidroserv, activitățile actuale ale celor două societăți fiind în totală congruență și având potențialul să aducă plusvaloare semnificativă atunci când sunt puse împreună. Ne aflăm într-o perioadă în care ne concentrăm pe maximizarea potențialului companiilor din portofoliu și dorim să subliniem angajamentul nostru ferm în sprijinirea dezvoltării acestora astfel încât să asigurăm materializarea planurilor de dezvoltare ale Hidro asumate în fața acționarilor″, se arată în comunicatul Hidroelectrica.

″Hidroelectrica respinge ferm tentativele sindicale de a exercita presiuni asupra conducerii Hidroelectrica în scopul forțării unor decizii, speculând perioade de incertitudine sau vulnerabilitate. Aceste tactici, specifice mai degrabă unei perioade a „băieților deștepți” din industria energetică, sunt contrare statutului actual de companie listată al Hidroelectrica, societate care si-a asumat că luarea deciziilor trebuie să fie transparentă, fundamentată și orientată către interesul pe termen lung. Hidroelectrica rămâne angajată în consolidarea parteneriatelor strategice și în asigurarea unei dezvoltări durabile pentru întreaga sa rețea de subsidiare, inclusiv Hidroserv. Vom continua să investim în eficiență operațională și inovații tehnologice pentru a ne menține statutul de lider și pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a sectorului energetic în România″, mai afirmă Hidroelectrica.

Sursa: https://www.profit.ro/

Alte subiecte :

Citește și :