Modernizări la Centrul de Transfuzie Sanguină din Timișoara! Ce a primit, recent, unitatea sanitară.

113

Centrul de Transfuzie Sanguină din Timișoara a primit, recent, prin donație o centrifugă pentru separarea sângelui, aparat necesar unității medicale. Totul a fost posibil în urma unui proiect inițiat de Rotary Glob’art.

Aparatul a fost deja montat și funcționează cu succes în beneficiul pacienților din zona de vest a țării. Noua centrifugă înlocuiește un echipament fabricat în anul 1950, singurul care era în dotarea centrului.

Banii necesari achiziției aparatului au fost obținuți cu ajutorul unor artiști plastici timișoreni și a sponsorilor. Astfel că, 25 de globuri au fost pictate de artiști si, apoi, licitate în cadrul evenimentului Rotary Golden Ball 15’, din toamna anului trecut. Banii obținuți au fost direcționați Centrului de Transfuzie Sanguină din Timișoara, suma donată fiind de peste 10 000 de euro pentru dotări și echipamente.

„Este de apreciat implicarea artiștilor, oameni frumoși și generoși care merită să fie apreciați și respectați atât pentru creația lor cât și pentru gesturile lor altruiste, și se dorește în continuare participarea lor și pentru alte proiecte. Le mulțumim sponsorilor și donatorilor care au înțeles importanța implicării și importanța acestui proiect”, a declarat Luminița Țundrea, președintele Club Rotary Cetate 2017-2018.

Rotary Cetate Timișoara este un club înființat în urmă cu 15 ani, numără aproape 60 de membri și activează ca un club de servicii sociale în sfera proiectelor pentru comunitate.
Clubul Rotary Cetate Timișoara a mai sponsorizat Centrul de Transfuzie Sanguină și cu un lift pentru transportul pungilor cu sânge. Echipamentul era nefuncțional din anii ’90, iar personalul centrului era obligat să folosească o metodă de transport improvizată, în coșuri duse în brațe între etaje.

„Mulțumesc Clubului Rotary Cetate pentru ajutorul acordat, pentru a îmbunătăți calitatea produselor pe care Centru Regional de Transfuzie Sanguină le distribuie. Orice ajutor din partea comunității este important, pentru a putea crește numărul și calitatea produselor de sânge. Ne-am bucura dacă astfel de gesturi s-ar multiplica”, spune conf. dr. Rodica Lighezan, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină din Timișoara.

Însă, mai sunt multe nevoi de acoperit: paturile, hemomixerele și sudeusele din sala de donare au o vechime de peste 10 ani, sunt insuficiente ca număr (sunt doar 4) ceea ce face ca timpul de așteptate al donatorului să crească.

„Totodată, camera frigorifică de stocare a plasmei sanguine a fost instalata în anul 1992, a functionat non stop, dar a fost dimensionată pentru necesități reduse și nu mai corespunde volumului de plasmă pe care îl vom putea produce. Nevoile sunt mari. Ne-am bucura dacă exemplul celor de la Rotary Cetate va fi urmat și de alte cluburi, organizații sau companii”, mai spune conf. dr. Rodica Lighezan.

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină deservește toate spitalele din Timișoara și din județul Timiș și la nevoie, suplimentar, unitățile sanitare din județele limitrofe: Arad, Bihor, Caraș-Severin și Hunedoara. Centrul are o importanță vitală, ca unică sursă de produse sanguine care salvează zilnic zeci de vieți omenești.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.