Moara din Valeapai, salvată de voluntari și Acasă în Banat. FOTO!

102

Moara din localitatea Valeapai din județul Caraș-Severin este salvată de voluntari, printr-o nouă inițiativă a Asociației Acasă în Banat.

Moara a fost construită în 1864 pe râul Pogăniș, a fost refăcută în 1906 și a funcționat până la începutul anilor 2000. De atunci a fost abandonată și a început să se degradeze în mod accelerat.

Mai mult, în urmă cu câteva săptămâni, hoții de fier au intrat în moară și au făcut ravagii, distrugând iremediabil valțuri vechi de peste 100 de ani, instalații și angrenaje unice, totul pentru a extrage cât mai mult metal.

„Misiunea noastră a fost să oprim distrugerea morii și a o pregăti pentru o nouă viață. Ne-am adunat, cu mic cu mare, peste 40 de voluntari, de toate vârstele și am petrecut o zi minunată în acest loc încărcat de istorie, dar și cu un peisaj extraordinar. A fost nevoie de o curățenie generală, de defrișarea vegetației sălbatice din jurul clădirii, de stabilizarea unor porțiuni aflate în colaps, de blocarea ferestrelor și ușilor sparte, dar mai ales a fost nevoie de voie bună! A fost o zi cu soare, am făcut multă treabă și ne-am bucurat de fiecare moment petrecut împreună la Valeapai”, au transmis membrii Acasă în Banat.

Acasă în Banat se pregătește și de o nouă acțiune în satul Fărășești, județul Timiș.

Între 9 și 11 iunie, voluntarii vor renova 30 de case bătrânești. Cei care doresc să ajute se pot înscrie pe site-ul www.colorthevillage.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ