1.1 C
Timișoara
marți 19 martie 2024

Mirosul generat de corporații, de tip Continental, ar putea să se ,,evapore” din Timișoara. Parlamentul tocmai a votat legea ,,mirosurilor” pestilențiale

Ne întâlnim peste tot cu un factor important de stress ce deranjează foarte multă lume, dar politicienii noștri și administrațiile de la orice nivel se temeau să-l atace. Mirosul este unul din cele mai agasante elemente de disconfort în marile aglomerații urbane. Fie că e vorba de centre industriale de producție chimică, cauciucuri, abatoare sau celebrele fabrici de concentrate proteice, cam toate au marea problemă că mută din loc nasul celor ce trec prin preajmă. Ba, uneori, nici la mulți kilometri de locul de producție nu ești scutit de miasmele dezagreabile.

Autoritățile, în general, s-au obișnuit să ridice din umeri cu veșnica scuză „nu avem cadru legislativ” sau „nu știm ce să facem”. Evident că pe lângă scuza, aproximativ reală, se mai ascunde și o mare doză de dezinteres cras și lipsa unei implicări pentru rezolvarea unei chestiuni ce oricum nu aduce prea multe voturi.

De acum, s-a terminat, din fericire, cu motivele invocate de lipsa unei legi adecvate. De curând, a fost aprobată o așa zisă lege a mirosurilor.

Unul din inițiatorii acestei legi este timișoreanca Rodica Militaru, implicată de câțiva ani în elaborarea legii și trecerii ei prin hățișurile birocratice.

Recent, în Parlament, au fost aprobate mai multe modificări care vor da coerență legii ce combate poluarea olfactivă. Sunt modificări aduse OUG 195, din 2005, privind protecţia mediului. Forma veche a legii sancționa doar poluanții din aer ( ce puteau să nu aibe miros).

Deși din 2017 proiectul a fost înaintat celor competenți spre analiză, până acum nu s-a urnit nimic. Palamentarii USR Allen Coliban și Cornel Zainea s-au alăturat eforturilor colegei lor, Rodica MIlitaru, și au cerut cetățenilor să semneze o petiție în acest sens. După adunarea unei liste de peste 6 000 de iscălituri proiectul a fost scos de la naftalină (un alt compus chimic cu miros strident) și adoptat.

„Au fost sute de plângeri de la locuitorii din Timişoara şi din judeţul Timiş asupra existenţei unor mirosuri pestilenţiale, insuportabile, generate de fabrici, de incineratoare, fermele de animale neconforme. Şi la toate aceste plângeri Garda de Mediu spunea, da, dar în România nu există legislaţie pentru măsurarea mirosului”, a explica Rodica Militaru, demersul său.

Modificările legislative nu lovesc într-o fabrică sau alta cum ar crede unii. Ci se referă la ansamblul de poluatori ce lucrează cu astfel de mirosuri grele.

„Cred că e un demers extrem de util, mai ales că am văzut în ultima perioadă mai multe reacţii şi îngrijorări apărute în spaţiul public, legat de această lege. Cred că nu trebuie să ne cramponăm atât de mult de anumiţi termeni, este un demers generat de la firul ierbii. Situaţia nu este una singulară, nu ne-am referit doar la un caz individual, de la Timişoara, Chiajna sau Oradea. La solicitările cetăţenilor, autorităţile de mediu nu reuşesc să vină cu soluţii colective de rezolvat situaţia, iar specificul activităţilor care duce la disconfortul olfactiv este diferit”, a mai completat senatorul Allen Coliban.

Autorităţile care ar trebui să vegheze la un mediu curat încă susțin că nu pot măsura mirosul. Adevărul, se pare, că este altul. Astfel de laboratoare chimice există și pot lua mostre de aer din zonele poluate pe care le pot compara cu etaloane standard.

Este de amintit că Legea 104 din 2011, referitoare la calitatea aerului, este conformă cu cerințele europene. Aceasta doar trebuie aplicată corect.

Pentru a rezolva definitiv tevatura mirosului, ce ba există sau nu prea există, după cum bate vântul intereselor musai este de trecut un mic, dar important hop. Lipsește semnătura președintelui Iohannis pentru a fi cu putere deplină.

Pentru a-i liniști pe unii, care apleacă urechea la zvonuri, inițiatorii legii asigură pe toată lumea că nu vor fi amendați aceia ce gătesc cu prea mult fum sau cei care au ars o oală cu mâncare după cum circulă știrile false. Va fi vorba doar de marii poluatori, care au statut de agenți economici.

Alte subiecte :

Citește și :