Ministrul maghiar de Externe, la Arad: „Conflictul declanşat la cimitirul de la Valea Uzului trebuie rezolvat pe cale diplomatică”

95

Conflictul declanşat în legătură cu cimitirul de la Valea Uzului ar trebui să se rezolve pe cale diplomatică, a spus, astăzi, la Arad, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó. El a subliniat, într-o conferinţă de presă susţinută în comun cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, că în acest caz autorităţile ungare încurajează negocierile între comisii profesionale.

„Am dori ca conflictul din Valea Uzului din ultima vreme, care s-a declanşat, să se rezolve pe un plan diplomatic, pe un plan profesional şi încurajăm ca aceste negocieri şi întâlniri să aibă loc între cele două comisii profesionale şi ca şi guvernul din România să contribuie la acest fapt”, susține Péter Szijjártó.

La Cimitirul militar multinaţional din Valea Uzului, în iunie, membrii comunităţii maghiare au încercat să-i împiedice pe reprezentanţii unor organizaţii româneşti să intre în cimitir pentru a-i comemora eroii români. Deşi jandarmeria spune că nu au existat violenţe între români şi maghiari, porţile de acces ale cimitirului au fost distruse, iar poliţia a deschis un dosar penal.

LĂSAȚI UN MESAJ