Ministerul Sănătății vrea să cumpere incubatoare pentru maternitățile din Timișoara

658
bebelus

Ministerul Sănătății a luat decizia de a dota maternitățile din România cu incubatoare performante, fără de care copiii născuți prematur nu ar putea supraviețui.

Astfel, în această săptămână a fost lansat programul „Mama și copilul”, în cadrul căruia vor fi alocate fondurile necesare pentru dotarea tuturor unităților sanitare cu necesarul de incubatoare.

La Timișoara urmează să sosească zeci de astfel de echipamente de ultimă generație. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean Timișoara, la Maternitatea „Bega” este nevoie de zece incubatoare.

Medicii de la Maternitatea „Odobescu” spun că ar avea nevoie de 15 incubatoare, dintre care cinci de înaltă performanță pentru copiii care cântăresc la naștere doar câteva sute de grame. Un singur aparat medical ar urma să coste peste 12.000 euro.

Ministerul Sănătății nu a mai achiziționat incubatoare pentru maternitățile de stat din Timișoara din anul 2007, astfel că acestea sunt uzate moral.

La nivel național, programul „Mama și Copilul” va asigura necesarul de 597 de incubatoare. Dintre acestea, 132 vor acoperi necesarul celor nouă spitale aflate în subordinea Ministerului Sănătății, iar 465 vor fi destinate celor 114 unități spitalicești locale.

Pentru acoperirea acestui necesar, Ministerul Sănătăţii a alocat un buget de peste 7,3 milioane euro.

LĂSAȚI UN MESAJ