16.2 C
Timișoara
vineri 1 martie 2024

Miliardarul care construiește o salbă de clădiri pe mai bine de cinci hectare de teren în buricul Timișoarei

Grupul spaniol Goldale Real Estate, componentă a grupului de firme a omului de afaceri Ion Ţiriac, este pe cale să înceapă lucrările la vechiul Abator al Timișoarei. În prima etapă se vor restaura clădirile istorice.

Vechiul Abator al Timișoarei, construit între anii 1904–1905 după planurile arhitectului Székely László, care și-a încheiat activitatea în 1989, cu terenul de circa cinci hectare, a fost cumpărat în 2005 de Goldale Real Estate, grup controlat de miliardarul Ion Țiriac.

Proprietarii de dinainte au obținut încă din 2000 un PUZ pentru un centrul comercial. În 2006, Țiriac Imobliare a obținut un nou PUZ, pentru un mall, denumit Timișoara Shopping Center, care avea proiectul finalizat (a fost făcut în colaborare de un birou de arhitectură din Spania și unul din Anglia) și pentru care s-a obținut și autorizația de construcție, în 2008.

Între timp a venit criza imobiliară, proiectul a fost abandonat, iar cei de la Goldale Real Estate au regândit strategia.

Ani de zile spațiul de aproape cinci hectare din zona Complexului Studențesc a stat abandonat. Vechile clădiri rămase în picioare din abator au intrat în paragină, însă deteriorarea lor a fost stopată de proprietari prin intervenții de punere în siguranță în regim de urgenţă a monumentului istoric.

Zece ani mai târziu, investitorul a cerut un Concurs de Concept, iar în 2020 s-a început un PUZ nou, pentru un proiect imobiliar mixt, care este în lucru și în ziua de astăzi.

Proiect cuprinde spații de locuire colectivă, comerţ, servicii, hotel şi birouri. Este vorba de mai multe clădiri, blocuri rezidenţiale, parcări subtarene pe două niveluri, dar şi restaurarea clădirii monument istoric şi crearea de spatii verzi.

Restaurarea fostului Abator

Proiectul are două etape. Prima este chiar “cireașa de pe tort”, restaurarea celor cinci clădiri monument de pe bulevardul Eroilor de la Tisa. Forma de arhitectură Subcontrol a cerut autorizarea de construcție.

Proiectul a fost prezentat de firma timișoreană de arhitectură Subcontrol, în cadrul şedinţei Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi de Urbanism a Primăriei Timişoara, cu titlul: “Reabilitare clădiri Ansamblu Monument Abator – intervenții structurale și nestructurale pe interior și exterior, realizare extinderi, amplasare de reclame pe fațade, amenajare piațetă, parcări și accese, realizare branșamente. Demolare parțială gard existent. Organizare de șantier”, în iunie 2022.

Aici am putut afla că două dintre clădiri vor fi extinse. Pe urmă se va amenaja un spațiu comercial, cu magazine, cafenele, restaurante, terase și o piațetă, chiar și o zonă de birouri.

Abatorul din Timișoara a avut mai multe documentații în ultimii 30 de ani. PUZ-ul în lucru a început în 2020. Pe el se vor baza etapele 2 și 3, adică ce va fi în spatele complexului. Este un proiect foarte complex. Este a treia încercare de a construi ceva și de a salva monumentul. Este prima dată în o sută de ani când vom putea intra în interior. Adică nu vor mai fi garduri în jurul ansamblului, ci va fi integrat în oraș. E interesant că de obicei clientul nu începe cu lucrurile costisitoare, ci cu lucruri care aduc bani. De data asta clientul începe cu lucrul care cheltuie bani, care nu aduce bani înapoi. Dar își crează o ancoră pentru investițiile 2 și 3 din spate”, a spus arhitectul Dudu Radoslav, din echipa de la Subcontrol care s-a ocupat de acest proiect.

Proiectul se află acum la ultimele avize din partea autorităților, urmând ca în cel mai scurt timp să înceapă lucrările din prima etapă.

Sursa: https://adevarul.ro

Alte subiecte :

Underground 2™. Orașul care nu se vede: mărturii dintr-o Timișoara a periferiilor, departe de reclama oficială a citadelei

Sala de Cenaclu a revistei „Orizont” de la Palatul Szana, a fost, de curând, un spațiu destinat amintirilor, unde scriitorii bănățeni au povestit cele...

În sfârșit Autostrada Vestului va fi întregită prin construirea ,,ciotului” de 9 kilometri rămas nefinalizat vreme de un deceniu

Tunelurile au fost solicitate de mai multe organizaţii de mediu, printr-un memorandum transmis Comisiei Europene, în care acestea arătau că ele ar urma să...

Citește și :