Medicul Mihai Gafencu: „Libera circulație trebuia restricționată mai devreme. Acum s-ar putea să fie prea târziu”

474

„Scenariul roșu al Timișoarei este prezent pentru că am fost harnici și ‘ne-a pus naiba’ să avem multe laboratoare și să testăm, să arătăm care este indicatorul pandemic real în această țară”. Este declarația medicului timișorean Mihai Gafencu, de la Spitalul de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”, pentru spotmedia.ro, cu privire la valul mare de îmbolnăviri depistate în ultima perioadă.

Pediatrul timișorean este de părere că e nevoie de o creștere consistentă a nivelului de testări din țară, în această perioadă delicată. „Pentru că, dacă te uiți la România, poți să te uiți la București, Iași, Cluj, Timișoara și ca să zicem aici s-a terminat, pentru că te uiți la încă un centru care testează la nivelul Germaniei, ori Franței. Restul zonelor sunt ca niște struți care stau cu capul în nisip și cuiva îi convine această politică nătângă”, spune Gafencu.

Președinte al Organizației Neguvernamentale Salvați Copiii, Mihai Gafencu a vorbit, printre altele, și despre subiectul organizării alegerilor parlamentar, în contextul în care numărul cazurilor crește exponențial, de la o zi la alta. „Dacă noi la alegeri vom avea 20.000 de infectați pe zi, eu nu știu dacă mă voi duce la alegeri. După o viață în care am ajuns să am buletinul plin de abțibilduri de la alegeri, eu nu mi-am imaginat vreodată că îmi voi pune problema să nu merg. Dar cred că nu o voi mai lăsa pe mama mea să se expună, la un asemenea val de pozitivi. Trebuie făcut ceva până atunci.

Dacă m-ar fi întrebat cineva, aș fi spus deja de o săptămână, două: închideți trei săptămâni libera circulație! Noi mergem la serviciu, ne vedem de ale noastre, spitalele să fie îngrijite, să se pregătească, pentru că altfel nu avem cum să înfrângem valul când va veni. Acum, cred, e prea târziu. Alegerile sunt doar un motiv de dispută politică, dar privită oblu, nu direct în față și cu mintea deschisă. Lumea se va speria și vor avea cel mai prost număr de votanți care a fost vreodată. Nu cred că oamenii se vor expune într-o situație în care până și ieșirea din casă trebuie restricționată”, a adăugat Gafencu.

Întreg interviul poate fi citit aici.

LĂSAȚI UN MESAJ