Medicul Ioan Musta, fratele epidemiologului Virgil Musta, dă cărțile pe față: „Testați cât mai mulți pacienți, dotați urgent spitalele cu mănuși și măști, altfel realitatea va deveni una dură”

53096

Unul dintre cei mai apreciați gastroenterologi din Timișoara, medicul Ioan Musta (n.r. – fratele epidemiologului Virgil Musta) lansează un avertisment autorităților și comunității, în ideea tratării, cu maximă seriozitate, a problemelor apărute în timpul pandemieie de coronavirus.

„Am avertizat in urma cu ceva timp ca daca nu vom testa de covid19 pacientii care intra in spital si personalul sanitar, vor pica pe rand toate spitalele non covid19 si imbolnavim personalul sanitar.

In ultima vreme au aparut in spatiul public tot felul de interpretari, tot felul de pareri, tot felul de dezinformari referitor la ceea ce se intampla in zonele medicale, mergand pana la amenintari cu dosare penale, ceea ce m-a determinat sa va fac o radiografie a modului in care se desfasoara activitatea in sectorul medical. Avem spitale destinate tratamentului covid19. In principal sunt spitale de boli infectioase sau pneumologie. Sunt cele mai bine dotate cu echipamente de protectie si medicamente (cum este si normal!). NU INTERNEAZA DECAT PACIENTI COVID19 CONFIRMATI PRIN TEST ARN. Chiar si asa, daca administratia lor si medicii s-ar fi lasat pe echipamentele venite de la nivel central, acestea ar fi fost insuficiente. Astfel, acolo unde medicii prin comportamentul lor, prin renumele pe care il aveau in comunitatea locala si printr-o atitudine responsabila, s-au straduit sa-si asigure, prin relatii personale, completarea echipamentelor de care duceau lipsa.
Prin modul pozitiv in care au fost promovati in mass-media, prin emulatia creata in comunitatea locala, foarte multe firme si persoane fizice au sarit in ajutorul lor, fiecare cu ce a putut, o donatie in bani sau au facut rost pe propriile relatii de echipamente
Sprijinul lor, prin faptul ca i-am simtit alaturi de noi, ca ne-au acordat incredere, a reprezentat o gura de oxigen si pentru aceasta VA MULTUMIM!!
Exista doua feluri de teste care pot fi utilizate pentru depistarea infectiei covid19:
a. testARN (arata multiplicarea virusulu)- este cel mai performant si singurul acreditat prin lege sa fie utilizat pentru confirmarea covid19. Din pacate rezultatul vine in mod normal in 5-8 ore, iar uneori din cauza aglomeratiei chiar si dupa 3-4 zile. Necesita laboratoare performante si personal specializat, nu se gasesc in fiecare judet si astfel, de exemplu, Timisul este nevoit sa faca teste si pentru Arad, Caras-Severin, Hunedoara, un alt motiv pentru care durata de primire a rezultatelor se prelungeste.
b. teste RAPIDE – rezultatele vin in cateva minute. Sunt de doua feluri
  1. teste bazate pe anticorpi- pun diagnosticul de boala in 30-40% din cazuri, sunt mai utile pentru a vedea cine a trecut prin boala
  2. teste bazate pe antigene ( arata prezenta unor componente de virus ), sunt bune pentru diagnosticul de boala, dar nu sunt asa de sigure ca testele ARN.
MAREA PROBLEMA SI TRAGEDIA o reprezinta spitalele care nu trateaza covid19, cele care trateaza urgentele medico- chirurgicale, cum sunt spitalele judetene, municipale, orasenesti, acele spitale pe care le vedeti pe televiziuni  ca PICA UNUL DUPA ALTUL.
Pacientii care vin la spital, intra la serviciul de urgenta sau unitatea de primiri urgente unde se pune diagnosticul si apoi se interneaza pe sectia care trebuie sa-i trateze urgenta. De cele mai multe ori sunt cazuri grave, cu risc vital si unde interventia trebuie facuta cat mai repede. Sa presupunem ca lucrez intr-un spital unde personalul este performant si conducerea doreste sa organizeze cat mai bine activitatea. Un pacient care vine la urgenta NU STIU DACA ESTE COVIT POZITIV SAU NEGATIV.
Daca fac testarea tuturor pacientilor care se prezinta la UPU pot sa-i impart in ” pacient urgenta care are covid19 pozitiv ” si  ”pacient urgenta care  nu are covid19”. Ca sa pot interna cele doua categorii de pacienti separat fara sa se intersecteze circuitele trebuie sa impart spitalul in doua. In loc de o sala de operatie fac doua, fiecare sectie o impart in doua, una care trateza urgentele la pacientii covid19 pozitiv si alta urgentele care nu au covid19.
Este un lucru destul de greu de realizat, multe spitale fiind vechi, cu spatiu deficitar, ce nu permite organizarea a doua circuite functionale care sa nu se intersecteze. Nu este usor, dar nu ne vaitam. Cu putin efort,cu buna intentie si cu modificari mici rapide, reusim sa facem doua spitale  intr-unul, chiar daca nu perfect. Ce se intampla in practica reala ?
Pacientul vine la UPU cu boala care necesita terapie de urgenta si nu stiu daca are covid19 sau nu. Legislatia actuala, a iubitilor nostri guvernanti, NU IMI DA VOIE SA FAC TEST COVID19 decat la pacientii care se incadreaza in anumite criterii (depasite de etapa actuala de evolutie a pandemiei) si in consecinta pot face testarea la maximum 50% din pacientii care vin la urgenta
La pacientii la care am recoltat testul covid19 nu pot astepta 5-8h sau chiar trei zile, pana vine rezultatul, asa ca sunt nevoit sa-l internez,fara sa stiu daca este covid negativ sau pozitiv.Daca banuiesc ca este covid19 pozitiv ( pe criterii clinice si epidemiologice ) il internez in compartimentul unde am pacientii cu covid19 pozitiv si ii rezolv urgenta. Daca analiza vine ulterior si pacientul este covid pozitiv este in regula, dar daca analiza arata ca nu ara covid si l-am tinut langa pacientii covid pozitiv, am toate sansele ca el sa ia boala de la ceilalti pacienti si avand in vedere bolile celelalte grave pe care le are, sa EVOLUEZE SPRE DECES!
Daca pacientul il suspectez ca nu este infestat cu covid19 ,atunci il pun in partea normala de spital.Daca analiza vine ulterior si este pozitiva, am toate sansele ca bolnavul infestat sa transmita celorlalti pacienti si care, la fel, avand si ei patologie asociata SA FAVORIZEZ EVOLUTIA LOR SPRE DECES! In plus, IMBOLNAVESC SI PERSONALUL SANITAR din zona respectiva, care conform recomandarilor, poarta echipament simplu de protectie, insuficient !
PARADOXAL , devine mai moral sa recomand pacientului ca, in cazul in care urgenta nu este majora, mai bine incercam sa-i oferim sansa de viata, tratandu-l la domiciliu in conditii de izolare si risc scazut de infestare cu covid19! DE CE SE INTAMPLA TOATE ASTEA ? Sa o luam de la inceput.
Echipamente de protectie
Vedem pe televizoare cum s-au facut contracte si achizitii de milioane de masti, sute de mii de manusi sau alte echipamente. Apoi ma duc la spital si vad ca nu avem mai nimic sau ce avem, oricum insuficient, se datoreaza relatiilor personale ale tuturor. Vad medici sefi de sectie si directori care nu stiu cum sa se mai zbata sa faca rost de echipamente de protectie.
NU MA CREDETI ? Luati listele cu distributia de echipamente venite de la nivel central si repartitia lor pe spitalele din tara.Sunt spitale de urgenta cu 500 de angajati care au primit 100 de masti si 200 de perechi de manusi !!! Sa rad, sau sa plang ???
Spitale mici care au primit 1000 de perechi de manusi ( oricum insuficiente )! Dupa ce criterii ? Intrebati-i !
Teste covid19
Facem, pe tara, aproximativ 2500 de teste/zi, pentru ca necesita aparatura performanta si personal specializat. Germania face in jur de 500.000 de teste/ saptamana. ceea ce echivalat la numarul populatiei noastre ar trebui sa facem 100.000 de teste/saptamana. Noi facem aproape 20.000. Haideti sa acceptam buna intentie a guvernantilor. Probabil o buna parte din ei se straduiesc real sa faca rost de echipamente si teste. Se lovesc de neputinta, pentru ca fac comenzi si contracte, marfa pleaca de la firma producatoare, dispare pe cate un aeroport din Europa,si apare in alta tara mai puternica, care poate oferi un pret mai bun.
Marile puteri fac legi care te impiedica sa te mai aprovizionezi de la ele. ESTE UN JAF INTERNATIONAL care nu mai respecta nici un fel de moralitate si logica. Un VIRUS ne-a demonstrat in doua luni ca nu exista Europa unita, s-au refacut granitele si fiecare, intr-un mod egoist, isi urmareste propriul interes !!! Dragi guvernanti, va intelegem si nu va condamnam ca nu puteti face rost de echipamente si teste !! Nu intelegem de ce nu recunoastem unde suntem? De ce formulam legile in asa fel incat sa mascheze aceasta neputinta, sa mascheze etapa reala de evolutie a pandemiei cu intindere comunitara? De ce nu recunoastem si adaptam protocoalele la conditia modesta pe care o avem? De ce discreditam testele rapide, cara asa cum sunt ele,ne pot da informatii suplimentare care sa ne ajute sa dirijam pacientii corect in circuitele din spital?
De medicina de familie nu am vorbit nimic (o alta zona cu risc de contaminare), poate cu alta ocazie. Daca ii intrebam pe colegii nostri cate echipamente au primit de la nivel central in luna martie (nu sunt in cunostiinta de cauza) probabil raspunsul va fi ” zero”.
O SA TRECEM PESTE TOATA ACEASTA NEBUNIE ! si, DA, dupa ce s-a terminat totul sa facem o analiza la sange, asa cum isi doreste presedintele si, DA, atunci la rece, cei care au furat, au mintit, au folosit criza in interes personal, cei care au dat dovada de incompetenta si nepasare voita, lor putem sa le facem atunci dosare penale. Sa nu pornim o vendeta si o discreditare a celor care, poate intr-un moment, sub presiune au luat o decizie de buna intentie care nu s-a dovedit benefica nefiind sustinuta de algoritmele si protocoalele de lucru adaptate le situatia reala de evolutie a pandemiei.
In momente de criza, oamenii puternici raman calmi, se organizeaza, se adapteaza la conditiile existente, isi recunosc limitele, ii ajuta pe cei mai slabi, nu se ascund in spatele unor minciuni sau interese,ca impreuna sa treaca peste aceste evenimente. Putem sa copiem si modelul japonez, care a spus ca la final toti cei care au inselat, au profitat, au fost incompetenti sau rauvoitori, vor fi trecuti pe O LISTA A RUSINII NATIONALE.
Oare la noi, cei care nu vor fi pe lista vor fi multumiti in setea lor de razbunare?
Dar cei care vor fi pe lista oare vor fi afectati?
Dumneavoastra ce credeti??”.

1 COMENTARIU

  1. […] Dr. Ioan Musta este unul dintre cei mai apreciați gastroenterologi din Timișoara. Acesta a avertizat, în urmă cu ceva vreme, asupra necesităţii efectuării de teste COVID-19 atât pacienţilor care se internează, indiferent de afecţiunea cu care se confruntă, cât şi personalului medical: „Dacă nu vom testa de COVID-19 pacienţii care intră în spital şi personalul sanitar, vor pica pe rând toate spitalele non-COVID-19 şi îmbolnăvim personalul sanitar“, atrăgea atenţia dr. Musta, potrivit banatulazi.ro […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.