3 C
Timișoara
marți 23 aprilie 2024

Medicii din Timiș ar putea fi instruiți în centrele Armatei Române. Oficialii locali susțin că nu e vorba de o amenințare militară iminentă la adresa României

Medicii vor fi instruiți în centre de formare specializate ale Ministerului Apărării Naționale pentru a trata pacienți pe timpul unor acțiuni militare.

Prevederea este cuprinsă în proiectul referitor la asistența medicală în caz de operațiuni militare, lansat în dezbatere publică.

Președintele interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, spune că nu există niciun motiv de îngrijorare.

Deputalul social-democrat de Timiș precizează că este necesară actualizarea legislației în privința posibilelor conflicte armate.

“Vom vedea care va fi draftul proiectului Guvernului și ceea ce vor trimite la Parlament ca și proiect de lege. Vom colabora cu toată instituții abilitate astfel încât să adaptăm legislația la vremurile actuale. E adevărat, nefiind implicați într-un război de zeci de ani, e posibil ca anumite lacune legistive să existe. Astăzi suntem într-o situație în care nu avem niciun pericol. Suntem membri NATO, însă un soi de maturitate și responsabilitate din partea decidenților pentru a adapta legislația la diferite ipoteze e de bun augur. Nu e nimic care să ne implice într-un vreun conflict, nu e niciun fel de problemă”, spune Alfred Simonis.

Rectorul UMF: Am mai făcut pregătiri pentru calamități

Medicii din universitățile civile sunt învățați să asigure asistență medicală în catastrofe similare războiului.

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara, Octavian Crețu, spune că astfel de pregătiri s-au mai derulat pentru situații de calamitate.

“Noi am făcut și la ATI și facem și noi pe Chirurgie, dar nu am scris de război, am scris pentru calamități, pentru dezastre. La o calamitate se poate dărâma un bloc de la un cutremur sau de la o bombă. Atunci sunt diverse sindroame în calamități. Medicii de la serviciu, UPU, ATI și Chirurgia generală, Ortopedia, Traumatologia. Și celelalte specialități chirurgicale vasculare ar putea, fără probleme, să intre în efortul de război”, spune Octavian Crețu.

Formațiunile medicale de tratament destinate asigurării asistenței medicale operaționale sunt înființate în cadrul unităților militare ale Ministerului Apărării Naționale.

Sursa: https://www.radiotimisoara.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :