Medicii de la Timișoara nu au putut-o salva, micuța Petronela a murit

759

Petronela, fetiţa de 9 ani ai cărei părinţi au fost obligaţi de instanţă să accepte tratamentul pentru cancer, a murit, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi, Tiberiu Bataș, a declarat, vineri seara, corespondentului MEDIAFAX, că Petronela, fetița bolnavă de cancer, care a emoționat o țară întreagă, după ce instanța a decis să oblige părinții să accepte tratamentul, a murit în 14 februarie.

“Din păcate, fetiţa a decedat. Părinţii şi copilul s-au întors acasă (de la Timișoara – n.r.) înainte de Crăciun. Fata avea o tumoare de gradul IV. Ea a fost evaluată la Timişoara. Durata ei de viaţă fusese estimată de specialişti undeva între două şi şase luni. Chimioterapia, la vremea respectivă, a fost considerată inoportună şi inadecvată supravieţuirii. Era vorba despre chimioterapie foarte agresivă, care nici pentru un adult nu ştiu cât ar fi avut şanse de reuşită. Fetiţa a fost diagnosticată cu cancer la vârsta de doi ani. Ea a ajuns la aproape 10 ani acum, înainte de a deceda. Părinţii s-au îngrijit de ea. Este o teorie legată de cancer: atâta vreme cât este vorba despre copilul tău, e greu de suportat ideea!”, a declarat Bantaş.

Petronela a ajuns la spital în noiembrie 2017, după mai bine de cinci luni de când nu a mai fost văzută de un medic şi nu a mai făcut tratament, iar părinții au fost obligați de instanță, la solicitarea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iași, să îi acorde asistenţa medicală de care are nevoie.

Deși reprezentanții instituției au fost nevoiți să îi oblige pe părinți să accepte tratamentul Petronelei, au stabilit că aceștia nu vor fi acuzați de neglijență și că nu se impune scoaterea fetiței din mediul familial.

“Părinții, deși limitați ca educație, nu pot fi acuzați de neglijarea nevoilor copilului. Au colaborat și s-au implicat în asigurarea tratamentului și îngrijirii copilului încă de la debutul bolii iar, acum, deși refuză chimioterapia de linie 3, colaborează cu medicul de familie și asigură tratatmentul medicamentos al copilului. Nu se impune scoaterea copilului din mediul familiar, având în vedere că starea psiho-emoțională a fetiței este influențată pozitiv de petrecerea timpului împreună”, menţionau în urmă cu câteva luni cei de la DGASPC Iaşi.

Petronela a fost diagnosticată cu cancer la rinichi şi avea metastaze pulmonare. În ultimii ani a fost operată de mai multe ori şi, deşi era programată pentru consult şi internare la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria”, din Iaşi, în vara anului trecut, părinţii ar fi refuzat tratamentul.

Aceştia au susţinut că nu mai au încredere în doctori şi nu doresc ca fiica lor să mai primească asistenţă medicală. Ultima dată când a fost consultată de medicii oncologi a fost în luna iulie, înainte de a fi transferată la Timişoara, pe data de 12 decembrie 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ