11.6 C
Timișoara
sâmbătă 24 februarie 2024

Medicii de familie au câștigat o primă partidă cu Guvernul Ciolacu. CNAS nu va mai scădea tarifele decontate către cabinete în prima parte a anului

Medicii de familie și medicii specialiști din ambulator (policlinici) ar urma să renunțe la proteste și să lucreze în continuare în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Medicii au obținut, la negocierile de joi cu CNAS, aceleași tarife din anul 2023 pentru prima jumătate a anului 2024, ceea ce înseamnă că vor renunța la proteste, a anunțat președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu. Principala nemulțumire a medicilor era că CNAS publicase, în transparență decizională, propuneri de tarife decontate cabinetelor mai mici decât în 2023.

În urma negocierile de joi cu CNAS, unde medicii au fost reprezentați de o delegație condusă de președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, Casa de Asigurări de Sănătate a renunțat la o altă propunere care a stârnit nemulțumirea medicilor: aceea ca consultațiile din cabinete să fie apoi confirmate telefonic unui funcționar al Casei de Asigurări de către un pacient sau de către o rudă a acestuia.

Totuși, deși se renunță în acest moment la proteste, medicii au subliniat că soluția obținută la negocierile de astăzi, valabilă doar până la 30 iunie 2024, este una temporară și nu se știe ce va fi mai departe:

  • „S-ar putea ca la 1 iulie să fim tot aici. Este doar o amânare a conflictului”, afirmă Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Profesionale a Medicilor de Ambulator, care a participat la negocierile de astăzi.

Cu cât ar fi urmat să scadă sumele decontate cabinetelor, potrivit propunerii inițiale a CNAS, care a stârnit protestele medicilor de familie și din ambulator:

La medicii de familie:

  • Valoarea punctului per capita scade de la 12 lei în 2023 la 7,7 lei în 2024
  • Valoarea punctului pe serviciu medical scade de la 8 lei în 2023 la 6,2 lei în 2024

La medicii specialiști din ambulator (policlinici):

  • Valoarea punctului pe serviciu medical scade de la 4,5 lei în 2023 la 3,3 lei în 2024
  • Medicii de ambulator nu primesc bani per capita
  • Tarifele pentru cabinetele de medicină de familie și de ambulator crescuseră la actualele valori la 1 iulie 2023.

Sursa: https://www.hotnews.ro/

Alte subiecte :

Spălări și lucrări la rețelele Aquatim

Luni, 26 februarie, între orele 9-18 se va executa o conectare de conducte la intersecția străzilor Mureș și Meziad. Lucrările fac...

CCIA Timiș continuă sesiunea de înscrieri la programe de formare profesională

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș prin Direcția Instruire, Formare și Perfecționare Profesională organizează cursuri de formare profesională de specializare, calificare...

Lupul polar

Citește și :