9.8 C
Timișoara
vineri 1 martie 2024

Maternitatea se prăbușește peste paciente, în vreme ce curtea geme de mașinile de lux ale doctorilor!

Maternitatea Elena Doamna se prăbușește peste paciente. Este exemplul perfect pentru starea actuală a sistemului medical românesc. Clădirile sunt vechi, jerpelite, pline de mucegai, un adevărat pericol pentru paciente. Schema de personal este umflată, spitalul reușește să atragă jumătate din sumele pe care și le-a asumat prin contract. Medicii mai vechi spun că, la câtă muncă este, unitatea medicală s-ar descurca cu 10-15 medici, dar sunt angajați 35.

Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” cel mai sărac spital din Iași, dar opulența medicilor e contrastantă: vin la serviciu cu mașini de la 70.000 de euro în sus.

Spitalul merge pe deficit, iar saloanele sunt pe jumătate goale.

Mucegaiul este omniprezent în clădirile care au 180 de ani și nu mai pot fi reabilitate, fiind retrocedate.

Directorul medical tocmai și-a achizitionat un X5 și o Seria 3 de la BMW, mașini care împreună fac 200.000 de euro.

Doctorița Aursulesei are un BMW electric pe care îl încarcă la spital, gratis.

Deși sunt 200 de angajați la 110 paturi, managerul a mai angajat patru medici în această toamnă, dintre care unul e fiul directorului Maternității din Piatra Neamț.

Directorul Emil Anton și-a luat recent un BMW X6 care valorează circa 100.000 de euro.

Maternitatea Elena Doamna se prăbușește peste paciente. Medicii prosperă

La Elena Doamna doar medicii prosperă. Sub zidurile mâncate de vreme stau zilnic parcate mașini impresionante, de ultimă generație, de zeci de mii de euro bucata. În cele mai multe cazuri, nici nu apar în declarațiile de avere ale posesorilor. Este o discrepanță ca-n India între pacientele sărace ale spitalului, care asigură de fapt funcționarea acestuia, și averile tot mai mari ale medicilor.

Cum arată spitalul și ce mașină are directorul medical Eduard Crauciuc! El și-a luat în ultimele 3 luni două BMW-uri noi-nouțe: X5 din imagine și o Seria 3.

Scurt istoric al clădirilor

Administrația Spitalului Israelit, înființată în 1827, a decis construirea unui spital pe locul unui fost han, în 1841. Construcția a fost realizată din piatră și a devenit unul dintre spitalele puternice din oraș. În 1930 trata 2.200 de bolnavi anual, medicii făceau 650 de operații. Erau recorduri la acea vreme. În aceeași clădire a funcționat Maternitatea israelită, înființată în 1878.

După 1948, clădirea și anexele au fost naționalizate. Până în 1974 a funcționat ca spital de copii, apoi a devenit Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna”.

Mucegaiul a coșcovit varul din acest cabinet de consultații în care sunt tratate zeci de mămici în fiecare lună
Actuala stare jalnică a spitalului

Maternitatea Elena Doamna se prăbușește peste paciente: În prezent, clădirile sunt într-o stare avansată de degradare. În unele zone tencuiala exterioară este rasă până la cărămidă. Saloanele sunt vechi și, deși vopsite, arată ca dintr-o altă epocă. La standardele moderne, spitalul nici măcar nu ar avea voie să funcționeze în restul UE.
Cauza acestei degringolade: clădirile au fost retrocedate comunității evreiești, actuala destinație va fi păstrată încă 10 ani, conform hotărârii de retrocedare.

Continuarea, în ReporterIS

Sursa: Maternitatea Elena Doamna se prăbușește peste paciente. Curtea geme de mașinile de lux ale medicilor – PRESShub

Alte subiecte :

Marian Vasile și-a anunțat oficial candidatura pentru postul de primar al Timișoarei | Foto-Video

Cu o zi înainte de Mărțișor, fostul manager al județului Timiș, dar și fost vicepreședinte al Consiliului Județean, în mandatul 2013-2015, Marian Constantin Vasile...

Primăria Timișoara continuă să sprijine Societatea de Transport Public în rezolvarea deficitului de șoferi de autobuz

Primăria Timișoara și  Societatea de Transport Public (STPT) continuă demersurile de eficientizare a transportului în comun. Astfel, un autobuz din parcul...

Citește și :