Marina Bejan împacă greul cu ușorul, josul cu susul și piatra cu norul

177

Când intri într-o sală de expoziție și deasupra capului nu vezi tavanul, ci norii, e clar că acolo se va întâmpla ceva deosebit. Iar norii închipuiți de Marina Bejan nu sunt deloc apăsători și negri, ca cei prevestitori de furtuni năprasnice, ci pufoși, ca cei de primăvară, ce aduc vremea bună.

La Muzeul de Artă din Piața Unirii a avut loc acestă întâmplare deosebită ce a adus împreună misterele a două geometrii acoperite pe alocuri de nori ce ba ascund ba umbresc câte puțin pentru a nu dezvălui misterul din prima privire.

Tot ca un fapt de întâlnire este și cariera artistei. Dacă cineva nu crede că un filolog aplecat asupra sunetelor și a formelor verbale nu poate avea aceeași pasiune asupra formelor vizuale și a culorilor poate avea în acest caz un exemplu grăitor ce contrazice prima impresie. Absolventă de filologie franceză, a crezut ca fiind obligatorie desăvârșirea carierei și ca artist plastic, prin trecerea cu succes prin facultatea de arte plastice la clasa maestrului Romul Nuțiu.

De altfel, chiar lucrarea de doctorat a plasticienei din titlu anunță că va fi vorba de „… Suprafața picturală într-o sintaxă a imaginarului”, deci iar o întoarcere la sintaxa ajutătoare la comunicare (verbală), atât de dragă celor ce lucrează cu cuvântul.

Expoziția cea mai nouă ce poate fi văzută acum „Norii. Între două geometrii” dă potența deplinei maturități creatoare a artistei. Siguranța cu care jonglează cu elemente de abstract apropiat de post modernism îmbinate cu rigoarea liniilor și a perspectivelor de-a dreptul clasice sunt impresionante. Tocmai pentru a da putere celor spuse cu pensula, dar poate și ca urmarea a sedimentelor literare din cunoștiințelor acumulate printre tablouri, sunt și ample citate din mari maeștri ce au sintetizat ideile până a deveni axiome de netăgăduit.

La loc de cinste pe simeze se află și un gând al maestrului Renașterii, Leonardo da Vinci, ce crede că „La pittura e una cosa mentale”, așa încât creatorul de fapt artistic trebuie să fie neaparat un „cunoscător” sau un inițiat.

Cine ar vrea să vadă aceste metafore vizuale ce încearcă să împace spațiul ca loc artistic cu timpul ca instrument de lucru ar trebui să nu rateze expoziţia Marina Bejan – Norii. Între două geometrii, deschisă la Muzeul de Artă ce poate fi vizitată până la data de 24 septembrie, de marţi până duminică, între orele 10:00-18:00.

LĂSAȚI UN MESAJ