Marina Abramović în premieră la Timișoara. WOMAN, ALL TOO WOMAN – Baroque||Urban ediția a III-a

3330

EXCLUSIV | Una dintre cele mai cunoscute opere de artă din lume, „Balkan Baroque” a Marinei Abramović, expusă la Timișoara în perioada 15 august-20 octombie 2018, la Muzeul „Corneliu Mikloși”, în cadrul evenimentului |WOMAN, ALL TOO WOMAN|.

Un eveniment de artă remarcabil reunește peste 30 de artiste, mai mult de 120 de lucrări de opere de artă și evenimente speciale, desfășurate pe parcursul a două luni, la Muzeul RATT „Corneliu Mikloși” din Timișoara, aduce în premieră pentru România, una dintre cele mai cunoscute lucrări de artă contemporană – „Balkan Baroque”. Marina Abramović este o artistă de origine sârbă care a luat cu asalt, în ultimii 40 de ani, scena artistică internațională devenind emblematică pentru Europa de Est, în special pentru performance-urile și instalațiile sale expuse în mariile muzee ale lumii.

Lucrarea „Baroque Balkan” a fost expusă și la MoMA (Museum of Modern Art New York) în cadrul expoziției retrospective Marina Abramović, iar acum va fi expusă și la Timișoara în cadrul celei de-a treia ediții a proiectului de artă contemporană BaroquellUrban, prin amabilitatea artistei și a colecției LIMA.

„Balkan Baroque”, premiată cu Leul de Aur la Bienala de la Veneția 1997, pune în discuție stereotipurile specifice Balcanilor, brutalitatea războiului, tragedia, naționalismul, nebunia și ostilitatea. Tot prin amabilitatea artistei și a colecției LIMA, organizatorii vor difuza, în cadrul unei conferințe, screening-ul lucrării „Balkan Epic Erotic” realizat în aceeași perioadă cu instalația amintită mai sus și care construiește, antagonic, cealaltă față a Balcanilor: una a naivității pure, a comunității rurale, a naturii și a dragostei.

Cu toate acestea, artista sârbă de renume internațional, este doar vârful de lance al expoziției, evenimentul adunând peste 30 de artiste din România, Serbia, Ungaria, Austria și Franța, artiste importante ale scenei contemporane și moderne românești și est Europene, femei pe care le unește o forță deosebită, o putere de înțelegere, sintetizare și exprimare inedită, o dorință de cunoaștere și o capacitate creativă de excepție: Marina Abramović, Aura Bălănescu, Josѐpha Blanchet, Elena Bobi Dumitrescu, Alina Cioară, Andra Ciocoiu, Dana Constantin, Suzana Fântânariu, Andreea Hereșanu, Emilia Jagica, Aurora Kiraly, Adriana Lucaciu, Andreea Medar, Liliana Mercioiu Popa, Jelena Micic, Doina Mihăilescu, Silvia Moldovan, Ada Muntean, Ana Maria Negara, Simona Nuţiu Gradoux, Carmen Nicolau, Marilena Preda Sânc, Florica Prevenda, Kristina Rațiu Demuth, Axenia Roşca, Eva Maria Schartmüller, Diana Serghiuţă, Alina Ondine Slimovschi, Oana Stoian, Nada Stojici, Minodora Tulcan, Agnes Varnai, Simona Vilău, Victoria Zidaru.

Așa cum menționează și curatorul expoziției WOMAN, ALL TOO WOMAN, Andreea Foanene, „imaginarul creativ feminin a fost perceput până nu demult ca alteritate, ca subiect, ca obiect, ca sursă de inspirație sau de confort. În perioada contemporană statutul de ARTISTĂ este unul cât se poate de valid, de real și de argumentat. Expoziția va crea un traseu eterogen în relația artistă – public – spațiu interior – spațiu exterior – atelier și chestionează modul în care arta produsă de femei poate intra într-un dialog cu spațiul public, iar tramvaiele muzeului RATT devin, astfel, conductori ce fac tranziția dintre cultură și societate.”

Organizatorul evenimentului: Asociația METASpațiu
Eveniment realizat cu sprijinul: Consiliului Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara

Andreea Foanene, curatorul expoziției

Andreea Foanene, curatorul expoziției | WOMAN, ALL TOO WOMAN | din cadrul celei de-a treia ediții a proiectului de artă contemporană Baroque II Urban, este doctor în Arte Vizuale și absolventă a masterului „Politici Culturale Europene”, din cadrul Universității de Vest din Timișoara – Facultatea de Arte și Design, unde a și predat Istoria Artei, în timpul desfășurării studiilor doctorale, sub coordonarea profesoarelor Alexandra Titu și Ileana Pintilie.

Începând cu 2009, Andreea a curatoriat o serie de proiecte și expoziții de anvergură dintre care amintim cele două ediții ale „Salonului Tinerilor Artiști”, expoziţia „Fructele copacului dorinţelor”, evenimente importante din cadrul Muzeului de Artă din Timișoara, unde este muzeograf. Andreea Foanene este preocupată, permanent, de stabilirea unor punți de legătură între artiști și societate, atenția sa fiind orientată spre artiști români și est-europeni, în încercarea de promova arta specifică acestei zone a Europei. De asemenea, este interesată de identificarea și dezvoltarea de politici culturale inovative care să stabilească un flux între spațiul public (cel al muzeului, galeriei) și cel individual, care pune în dialog opera de artă cu „destinatarul” său – privitorul.

Pentru expoziția | WOMAN, ALL TOO WOMAN | Baroque||Urban 2018 aduce un concept care leagă creația feminină românească, din diverse generații, de practicile sociale și contextele istorice actuale. Lucrările artistelor care participă la expoziție, în Muzeul Transportului „Corneliu Mikloși” din Timișoara, vor prezenta publicului un univers artistic complex realizat în exclusivitate de femei care este, în fapt, unul universal omenesc. Un univers ce nu poate fi catalogat în funcție de eternele prejudecăți legate de sex, rasă sau vârstă, ci doar al valorii artistice și mesajului de substanță pe care îl poartă în sine.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.