31.6 C
Timișoara
duminică 23 iunie 2024

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest, îl scoate basma curată pe ministrul Educației! Pirtea crede că Sorin Cîmpeanu e doar o victimă inocentă, nicidecum un plagiator

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara și coleg de partid cu Sorin Cîmpeanu, spune pentru Libertatea că acuzația de plagiat a unui curs universitar „probabil face parte dintr-un lung șir al atacurilor și al presiunilor în contextul noilor legi ale educației”.

„Eu cred că el (ministrul Sorin Cîmpeanu, n.r.) a fost destul de clar în explicații legat de acele manuale și de faptul că nu există ISBN (identificator numeric pentru cărțile publicate, n.r.), și că nu a avut beneficii în urma acelor materiale, n-au fost folosite la promovări, la absolut nimic. Nu s-ar include într-o zonă de plagiat”, a declarat pentru Libertatea Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Pirtea făcea referire la lămuririle pe care ministrul le-a făcut astăzi pentru site-ul Educație privată. „Sunt nomograme, grafice, tabele-scheme de calcul, destinate să sprijine studenții în procesul de pregătire. Sunt destinate strict uzului studenților din anul 3, cu ei se lucrează”, s-a apărat ministrul.

Cursul în cauză despre care atât el, cât și colegul său de partid susțin că nu i-a adus niciun fel de folos este însă inclus în CV-ul ministrului la secțiunea „Listă lucrări științifice”.

În plus, rectorul spune că e nevoie de o analiză din partea instituției care verifică plagiatele. „Sunt organe abilitate să analizeze aceste situații și nu aș dori să mă antepronunț până nu există o decizie a forurilor competente, dincolo de o prezentare de presă.”

Ministrul a mai spus astăzi că dezvăluirile privind plagierea unui curs universitar nu reprezintă decât „o încercare de a bloca legile educației”. „Toţi cei care vor să oprească legile educației de pe parcursul firesc trebuie să știe că vor continua parcursul firesc”, a precizat Cîmpeanu. Și colegul său de partid crede același lucru. „Nu știu dacă mediul universitar în ansamblu trebuie să aibă o reacție. Cred că ar trebui să aibă o reacție universitatea unde s-au generat aceste lucruri. Cred că (această știre, n.r.) probabil face parte dintr-un lung șir al atacurilor și al presiunilor în contextul noilor legi ale educației”, a continuat Pirtea în discuția cu Libertatea.

În ceea ce privește proiectul legilor educației, promovate de ministrul Cîmpeanu, în care se prevede ca plagiatul să se prescrie după trei ani, Marilen Pirtea a evitat o dezbatere pe această temă. „Legile educației vor intra în dezbatere în Parlament, pot fi modificate o mulțime de articole de acolo.

Totul este perfectibil. Și noi, ca universitate, am propus amendamente la lege”, a conchis rectorul Universității de Vest, declarându-se el însuși împotriva plagiatului, „doar că aceste lucruri trebuie demonstrate și puse într-un cadru legal, și nu doar ca părere personală.”

În vârstă de 48 de ani, Marilen Pirtea este deputat PNL din 2016 și conduce Universitatea de Vest din 2012.

Acesta este economist și profesor universitar, cu drept de a coordona doctorate în domeniul Finanțelor.

Ministrul educației, acuzat că a plagiat un curs universitar Jurnalista Emilia Șercan a scris, în publicația PressOne, că Sorin Cîmpeanu și-a însușit, în 2006, pe când era șef de lucrări la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, 13 capitole dintr-un curs universitar scris de alți doi autori în anul 2000.

„Numele autorilor originali au fost înlocuite cu numele actualului ministru al educației în ediția din 2006 în care am descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă”, arată ziarista.

Conform noilor legi ale educației – care prevăd ca plagiatul să se prescrie după trei ani de la publicarea materialului academic – ministrul Sorin Cîmpeanu ar fi fost absolvit de vină încă din 2009, mai scrie PressOne.

„Un plagiat rămâne plagiat, indiferent de nuanțele introduse în legislație” Prima universitate care a reacționat la știrea privind plagiatul ministrului Sorin Cîmpeanu este Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

„Plagiatul există în sistemul educațional din România, iar implicațiile sunt devastatoare, mai ales atunci când vorbim de credibilitatea și de performanța spațiului academic românesc”, se arată în comunicatul SNSPA.

„Un plagiat rămâne plagiat, indiferent de nuanțele introduse sau care se doresc a fi introduse în legislație. Utilizarea acestui subiect ca instrument de luptă politică sau de denigrare riscă să arunce o temă atât de importantă în derizoriu, afectând procesul de combatere a imposturii academice.”

Comunicat SNSPA: „Problema plagiatului poate fi rezolvată doar dacă este tratată cu seriozitate de către universități și de către Ministerul Educației, fără ingerințe sau presiuni politice. Aceasta cade în sarcina experților, a celor care sunt respectați în mediul academic şi ştiințific, național şi internațional. De aceea, măsura promovată de actualul ministru al educației de a desființa CNATDCU (consiliul care verifică acuzațiile de plagiat) NU este una benefică și NU contribuie la reforma reală a învățământului”, se mai arată în comunicat.

Sursa: https://www.libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un bărbat de 38 de ani a amenințat că se sinucide

Duminică în jurul orei 12:30, un bărbat din Calea Șagului trăia unul dintre cele mai dificile momente ale vieții sale. Acesta, suferind, arunca obiecte...

De Rusalii, polițiștii veghează asupra liniștii și ordinii publice

Cu prilejul Rusaliilor, peste 200 de polițiști din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Timiș vor veghea în tot județul, pentru ca liniștea și ordinea...

Citește și :