20.1 C
Timișoara
luni 26 februarie 2024

Marilen Pirtea este dispus să-și depună mandatul de rector al Universității de Vest! VIDEO

Condiția ar fi ca ceilalți rectori locali să renunțe la orgolii și să accepte unirea tuturor universităților din Timișoara, sub o unică cupolă.

Întrebat de reporterul ,,Banatul Azi” dacă a renunțat definitiv la ideea unificării universităților locale într-o universitate mare și puternică, cu numele de ,,Universitatea Timișoara” Marilen Pirtea, reales recent pentru încă un mandat de rector al UVT, a răspuns astfel : ,,Nu voi renunța la această inițitivă în niciun caz. Ideea apariției unei universități timișorene unice, care să le grupeze pe toate cele patru universități timișorene din prezent, a fost și una din temele recentei mele campanii pentru rectoratul UVT.

Totul ar putea să devină realitate cu condiția ca toți ceilalți rectori timișoreni să lase orgoliile deoparte și reușim să construim împreună o mare universitate timișoreană, care să aibă un impact științific internațional”.

De menționat că povestea unificării celor patru universități locale : Universitatea de Vest, Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea de Științele Vieții ( fosta USAMVBT) a fost vehiculată, prima dată, pe vremea fostului ministrul pedelist al educației, Daniel Funeriu.

O primă inițiativă de unificare parțială a universităților locale s-a încercat în mandatele rectorilor Ștefan Drăgulescu, aflat pe atunci în fruntea UMF Timișoara și Nicolae Robu, fostul rector al UPT. Totul a căzut rapid exact din cauza orgoliilor, dar, mai ales, intereselor de natură financiară și de împărțire a funcțiilor în noua structură universitară, care ar fi trebuit să prindă contur la vremea respectivă, prin 2010.

Acum, Marilen Pirtea susține că este dispus să-și depună mandatul de rector dacă ceilalți colegi din fruntea universităților amintite vor fi de acord, într-un final, să se unească sub steagul unei universități unice, denumită, cel mai probabil, Universitatea Timișoara.

Pirtea susține că va încerca, în perioada următoare de timp, să încheie o înțelegere cu cel puțin unul dintre rectorii locali, pentru ca UVT să se unească, într-o primă formulă, cu una din cele trei universități timișorene.

El nu a dorit însă să numească concret cu cine anume negociază pe această temă, una, fără îndoială, sensibilă pentru vanitățile liderilor universitari din Timisoara și cu impact financiar major pentru destinul cohortelor de adjuncți ai rectorilor respectivi.

 

 

Alte subiecte :

Lucrări la rețelele Aquatim

Miercuri, 28 februarie, între orele 8-18 se va executa o conectare de conducte la intersecția străzilor Mureș și Crivaia. Lucrările fac...

Rețelele de apă și canalizare din Timișoara – prioritatea Aquatim

Pentru că ne dorim ca locuitorii Timișoarei să fie informați cu privire la progresul lucrărilor realizate de Aquatim din fonduri europene,...

Citește și :