”Marea eclipsă americană”, prima după 99 de ani, va fi transmisă în direct

211

Pe 21 august va avea loc cea de-a XI-a eclipsă de Soare din secolul acesta. Statele Unite așteaptă cu nerăbdare și pasiune prima sa eclipsă totală de Soare din ultimii 99 de ani. Denumită deja „Marea eclipsă americană”, ea va fi vizibilă luni dimineață (ora locală) pe o bandă de teritoriu care traversează întreaga țară de la vest către est.

Eclipsa va fi vizibilă în unele părţi din Europa. Va fi vizibilă seara sau la apus în Islanda, Scoţia, Irlanda, Regatul Unit, Norvegia, Ţările de Jos, Belgia, Franţa, Spania şi Portugalia. Nu va fi vizibilă pe cerul din România.

Milioane de turiști și astronomi amatori au început din weekendul trecut să ia cu asalt statele și orașele americane din care vor putea să observe fenomenul prin care Luna va bloca lumina Soarelui, iar lumea va fi cuprinsă de întuneric timp de câteva zeci de secunde.

Fenomenul va fi vizibil parțial mai întâi în statul Oregon, pe coasta de vest, începând cu ora locală 09.05. Eclipsa va deveni totală după 75 de minute, iar mai multe localități vor fi privilegiate din acest punct de vedere, întrucât se află pe traiectoria conului de umbră care va traversa America. Unul dintre aceste orașe este Madras, unde întunericul va dura 2 minute și 4 secunde.

1 milion de vizitatori sunt așteptați în acest stat de pe coasta vestică americană.

În total, cel puțin 12 milioane de persoane care locuiesc într-o bandă cu lățimea de 113 kilometri din 14 state americane vor putea să asiste la această eclipsă solară totală. Alte câteva milioane vor asista la o eclipsă parțială, potrivit Societății americane de astronomie.

Eclipsa își va încheia traversarea teritoriului Statelor Unite la ora 18.48 GMT în Carolina de Sud, pe coasta Oceanului Atlantic, în sud-estul țării, în apropiere de orașul Charleston.

Restaurantele și hotelurile prezintă un grad de ocupare de 100%, iar locurile din parcări sunt închiriate cu prețuri astronomice în acest elegant oraș colonial din sudul american.

„Febra” eclipsei devine tot mai palpabilă, pe măsură ce se apropie „momentul magic” reprezentat de acest fenomen astronomic.

Numeroși turiști se plimbau deja duminică pe promenada din apropierea plajei din Charleston, privind cu îngrijorare spre cerul extrem de schimbător, care oscila între nuanțe de albastru și nori grei de ploaie, într-o căldură sufocantă. Unii dintre ei erau foarte îngrijorați, deoarece nu doreau să rateze prima eclipsă totală de Soare care va fi vizibilă în Statele Unite după fenomenul similar ce a avut loc pe 8 iunie 1918.

Eclipsa totală de Soare de pe 21 august va fi transmisă în premieră mondială pe internet printr-un streaming live, cu ajutorul unor baloane cu heliu care vor decola din mai multe zone din Statele Unite pentru a oferi internauţilor imagini inedite, pe măsură ce Luna va bloca discul solar.

Eclipsa va putea fi urmarită în direct AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ