15.9 C
Timișoara
duminică 25 februarie 2024

Mândria Caransebeșului! O bibliotecă veche de mai bine de 130 de ani poate fi vizitată zilnic de localnici și de turiști

Una dintre cele mai valoroase instituții culturale din Banat, Biblioteca Eparhială „Episcop Acad. Nicolae Popea” a Episcopiei Caransebeșului, își deschide porțile zilnic pentru toți cei pasionați de carte și cunoaștere.

Cu o istorie ce se întinde pe parcursul a mai bine de un secol, biblioteca a fost înființată în anul 1889, la inițiativa președintelui Comunității de Avere, Ilie Curescu. În aceeași perioadă, Biblioteca Institutului Teologic Diecezan și Biblioteca Societății de Lectură „Ioan Popasu” au fost în plină activitate în paralel cu aceasta.

A fost desființată și reînființată după jumătate de secol

Desființată în 1949, odată cu contopirea Episcopiei Caransebeșului cu Arhiepiscopia Timișoarei, biblioteca a fost incluză în fondul de carte al Seminarului Teologic. Această situație a persistat până în 1994, an în care a fost reactivată Episcopia Caransebeșului și, odată cu ea, și biblioteca eparhială.

În anul 2018, cu ocazia împlinirii a 110 ani de la trecerea în veșnicie a episcopului academician Nicolae Popea, biblioteca a primit denumirea de „Biblioteca Eparhială Episcop Acad. Nicolae Popea”. În același timp, a început procesul de mutare într-un spațiu nou și modern, unde unitățile bibliografice au fost reinventariate și încărcate într-un sistem integrat special de bibliotecă – TINREAD.

Peste 25 de mii de unități bibiliografice

În prezent, Biblioteca Eparhială deține un fond impresionant de peste 25 de mii de unități bibliografice din domenii variate precum teologia, istoria, literatura, geografia, arta, muzica, și multe altele.

Acestea sunt împărțite în colecții speciale și în colecții uzuale, fiind disponibile pentru împrumut sau consultare la sala de lectură. Accesul la bibliotecă este gratuit și deschis publicului larg, iar oricine poate beneficia de serviciile acesteia de la ora 10:00 la 15:00, de luni până vineri.

Biblioteca se găsește în incinta Centrului Eparhial, cu acces prin centrul civic, de pe strada Nicolae Corneanu, nr. 5. Pentru a explora colecțiile și a căuta cărți în catalogul electronic al Bibliotecii, vizitatorii pot accesa link-ul următor: Catalogul Electronic al Bibliotecii Eparhiale.

Sursa: https://ghidulbanatului.ro/

Alte subiecte :

Citește și :