9.7 C
Timișoara
vineri 1 martie 2024

Mai multe licee din vestul țării vor dispărea de la anul!

Unitățile de învățământ cu un singur promovat sau fără niciun candidat promovat în sesiunile de bacalaureat din 2023 nu vor mai primi elevi în clasa a IX-a în septembrie 2024, scrie publicația de educație Școala 9. Aceste licee nu vor mai avea dreptul să înființeze clase de a IX-a, conform noii metodologii privind cifra de școlarizare pentru învățământul preuniversitar.

Măsura apare în metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari/preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular pentru anul școlar 2024-2025. Aceasta a fost publicată joi, 4 ianuarie, în Monitorul Oficial: „Art. 10. – (1) Propunerile privind cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a, cu frecvență, zi, învățământ liceal, corespunzătoare filierei/profilului/specializării/calificării profesionale se vor face de către unitățile de învățământ pentru care acestea au obținut autorizarea de funcționare provizorie/acreditarea prin ordin de ministru. Unitățile de învățământ care, în sesiunile cumulate din anul 2023 ale examenului de bacalaureat, au înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de un singur absolvent nu vor propune cifră de școlarizare la clasa a IX-a cu frecvență zi”, este articolul ce face referire la rata de promovare 0.

Cifra de școlarizare înseamnă numărul de locuri disponibile pentru elevi, pentru clasa a IX-a. Practic, unitățile de învățământ cu un singur elev promovat sau fără niciun candidat promovat în anul școlar anterior nu vor mai primi elevi în clasa a IX-a în septembrie 2024.

Liceele fără promovați la Bac

După bacalaureatul din anul școlar trecut, din vară, după contestații, cel puțin 55 de licee nu au avut niciun absolvent promovat sau au avut unul singur ori nu au avut niciun candidat în examene.

Utilizând platforma Ministerului Educației pentru rezultatele la bacalaureat, am făcut lista liceelor cu rată de promovare 0 sau cu un singur promovat. Metodologia nu face referire la candidații din seriile anterioare, dacă ei sunt sau nu luați în calcul, așa că în lista de mai jos au fost numărați și ei. Datele nu cuprind și sesiunea din toamnă. Am centralizat liceele aici. Cele mai multe sunt licee tehnologice cu un singur candidat înscris la examene, dar sunt și unități de învățământ, precum Liceul Teoretic Henri Coandă din Timișoara, în care au fost peste 50 de candidați, deci cât două clase de elevi, și un singur promovat.

Numărul liceelor fără niciun promovat s-a dublat în ultimii patru ani. În 2020 au fost 27 de unități de învățământ în situația asta, în timp ce anul trecut au fost 55. Printre unitățile de învățământ de mai sus sunt și licee care, deși la bacalaureat 2023 nu au avut niciun promovat, în anul școlar anterior au avut între 50% și 100% promovare din 20, 30 sau 40 de elevi.

„Condamni copiii să facă liceul departe de familie”

În vară, premierul Marcel Ciolacu spunea, în Parlament, că „România nu trebuie să aibă licee în care niciun elev să nu ia Bac-ul. România nu trebuie să mai aibă în sistemul de educație oameni cu 2 și 3 la titularizare, care s-au făcut profesori doar pentru că n-au găsit altceva mai bun de făcut”, potrivit G4Media.

„Dezbaterea e mult mai sofisticată decât metodologia asta”, crede, în schimb, Daniela Vișoianu, expertă în educație și fosta președintă a Coaliției pentru Educație. Sunt mai multe perspective de luat în calcul. În primul rând, cea demografică. În mediul urban, dacă într-un an școlar nu se organizează clase de-a IX-a într-un liceu, „nu e dramă”, pentru că sunt mai multe alte licee disponibile în oraș. Pe când lucrurile sunt complet diferite în rural și în urbanul mic, unde numărul unităților de învățământ este mai scăzut.

„Condamni orice copil să facă liceul departe de familie. Face naveta zilnică, 15-20 de kilometri, ori stă la internat. Deci pe lângă faptul că elevul provine dintr-un mediu izolat, este vulnerabil, îl și plasezi din start într-un viitor în care la 14 ani va petrece un timp semnificativ departe de casă și de familie”, spune Vișoianu, pentru Școala 9.

Desființarea unor specializări De altfel, pot fi cazuri de eliminare a unor clase de-a IX-a la un anumit liceu pe specializări care nu se mai găsesc la altele cât de cât aproape de casa elevului care vrea să aplice pentru specializarea respectivă.

Vișoianu dă exemplu Liceul Tehnologic „Vasile Juncu” din localitatea Miniș, județul Arad. La Bac-ul de anul trecut, din doi candidați, nu a promovat niciunul examenul. Liceul are și o clasă de seral, și două profiluri: servicii și resurse naturale și protecția mediului. Conform noii metodologii, liceul nu va mai avea clase de-a IX-a anul următor, iar specializările pe care le are „Vasile Juncu” nu se găsesc în oferta educațională a unităților de învățământ din Lipova, localitatea cea mai apropiată de Miniș – 11 kilometri. Până în municipiul Arad sunt aproape 15 kilometri.

Iar în ecuația asta intră și statutul socioeconomic: mersul la școală intră în concurență cu imaginea de forță de muncă pentru familiile copiilor.

„Pentru un copil din mediu vulnerabil sau cu statut socioeconomic slab trebuie să existe o stimulare financiară, ca familia să priceapă că elevul nu doar că va învăța ceva care să-i folosească, dar asta vine și cu un venit”, explică Vișoianu.

Abandonul școlar general, adică al celor care nu termină studiile obligatorii, este de 15%, potrivit Eurostat. Procentul plasează România pe primul loc în Europa la acest capitol. Principala cauză a abandonului, o arată studiile, este sărăcia. Rata de tranziție, adică raportul dintre numărul elevilor înscriși la începutul clasei a VIII-a și numărul celor înscriși la începutul clasei a IX-a, a fost, în ultimul deceniu, undeva la 95%, potrivit raportului privind starea învățământului. E un procent bun, dar e în scădere, ceea ce înseamnă că tot mai puțini copii își continuă studiile, au explicat mai mulți specialiști consultați de Școala 9, în analiza despre „dispariția” pe drumul școlar al elevilor. Scopul cu această măsură, crede specialista, este mai degrabă de a conserva catedrele profesorilor, „obiectivul nu e neapărat raționalizat, e doar instinctul de supraviețuire”. Pentru că în orașe sunt, de obicei, sediile inspectoratelor școlare, inspectorii au și ei catedre în același oraș, deci vor tinde să păstreze același număr de clase în reședința de județ. Locurile spre care profesorii trebuie să facă naveta pare că nu au același nivel de importanță, rezumă Vișoianu.

„O situație posibil discriminatorie”, a spus Avocatul Poporului în 2019 Măsura „fără clase de-a IX-a” nu este neapărat nouă. În 2019, Ministerul Educației a impus același lucru. 43 de licee din 23 de județe au fost vizate, potrivit Hotnews, iar în anul școlar 2019-2020, nu au mai avut clase de a IX-a. Avocatul Poporului s-a sesizat la acea vreme și a cerut ministerului să renunțe la idee, spunând că „măsura drastică luată de Ministerul Educației pentru liceele cu zero promovabilitate la examenul de bacalaureat sesiunea 2019 reprezintă, în opinia noastră, o încălcare gravă a dreptului la învățătură, dar și o situație posibil discriminatorie”. Ministerul nu a renunțat. Desființarea claselor de liceu unde elevii nu reușesc să promoveze bacalaureatul exista încă din legislația din 2011, sub o formă ușor diferită. Metodologia de-atunci prevedea că liceele care au sub 15% promovare la Bac primesc un plan de școlarizare, pentru clasa a IX-a, diminuat cu cel puțin o clasă. În 2013, ministrul educației la acea vreme, Ecaterina Andronescu, a schimbat regula pe motiv că „este o măsură total greșită”.

Sursa: https://www.libertatea.ro/

 

 

Alte subiecte :

Marian Vasile și-a anunțat oficial candidatura pentru postul de primar al Timișoarei | Foto-Video

Cu o zi înainte de Mărțișor, fostul manager al județului Timiș, dar și fost vicepreședinte al Consiliului Județean, în mandatul 2013-2015, Marian Constantin Vasile...

Primăria Timișoara continuă să sprijine Societatea de Transport Public în rezolvarea deficitului de șoferi de autobuz

Primăria Timișoara și  Societatea de Transport Public (STPT) continuă demersurile de eficientizare a transportului în comun. Astfel, un autobuz din parcul...

Citește și :