Lupta cu deșeurile într-o comunitate unită sau ”Dumbrăvița curată” Foto-Video

562

Comuna Dumbrăvița a avut una din cele mai dinamice dezvoltări ce se poate imagina la noi în țară. Apropierea de oraș i-a conferit mari avantaje, dar în același timp și unele blocaje inerente. Între dezavantajele unei dezvoltări explozive se află aglomerarea tuturor spațiilor virane, dar și a marginilor de drum cu adevărați munți de deșeuri de tot felul. Pe lângă o mică parte din gunoaiele ce se strâng evident într-o gospodărie sufocantă este situația molozului și a altor deșeuri rezultate din construcții. Cei ce le aruncă oriunde și fără discernământ, de obicei vin cu mașinile din zone mai îndepărtate, în speranța că nu vor fi recunoscuți. Uneori, după cum spun localnicii, sunt chiar și din comune învecinate și chiar și din municipiu. Unii încarcă și câte o dubă sau, chiar mai rău, un întreg camion de gunoaie și, la adăpostul întunericului, îl basculează oriunde, sfidând orice regulă de conviețuire, dar și de bun simț. Pentru o economie de câțiva lei preferă să se descotorosească de ce le prisosește pe la colțuri de stradă sau maidane.

Unul dintre locuitori a crezut că poate folosi internetul și mediile sociale pentru a mobiliza voluntarii pentru o zi a curățeniei. A dat un simplu anunț și, la o primă citire, au și răspuns câțiva entuziaști. Marele noroc a fost că erau imprăștiați cam în toate cartierele. Așa că la rândul lor au mobilizat vecinii din jurul lor.

Ziua de curățenie ar fi trebuit să fie în luna martie, dar vremea potrivnică nu a permis o ieșire în masă. Dar, în sfârșit, sâmbăta de după Paște a fost perfectă.

Multe zeci sau poate chiar sute de voluntari au ieșit cu mături, lopeți, furci, mănuși de protecție și neapărat saci de plastic să adune totul ce macula verdele naturii. Nu se poate ști cu precizie câți voluntari au ieșit deoarece nu toți s-au trecut pe listele întocmite. Unii pur și simplu au făcut curățenie și nu au ținut să se treacă pe nici o listă.

În sprijinul voluntarilor coordonați de Ciprian Borza a venit și compania de specialitate RETIM care a sprijinit această acțiune punând la dispoziție recipiente și ridicand deșeurile colectate în mod gratuit.

S-a alăturat inițiativei și Poliția Locală din comună ce a dat tot sprijinul acțiunii. Nici cei ce muncesc la primărie nu au stat deoparte. Administrația locală a oferit și câteva mijloace de transport pentru a centraliza deșeurile în câteva locuri pentru a fi ridicate mai ușor.

Ca planuri de viitor se mai preconizează o acțiune amplă în toamnă și unele de mai mică mobilizare, doar punctual, în câteva locuri unde mai e nevoie.

Apelul indirect al celor ce au ajutat comuna să nu se sufoce sub deșeuri este de a controla fenomenul prin implicare civică și atragerea în mișcarea de curățenie a tuturor prin exemplu. Se vor monitoriza mai atent mașinile suspecte ce par a căra moloz sau alte gunoaie în cantități mari. Orice apel prin telefon, dacă este posibil și însoțit de câteva imagini va ușura depistarea celor ce nu știu să conviețuiască după norme de civilizație.

Consiliul local Dumbrăvița a aprobat recent unele sume de bani pentru un sistem de camere de supraveghere care, de asemenea, va ușura munca de depistare a celor ce abandonează gunoaiele oriunde în contradicție cu normele de civilizație.

Inițiativa lăudabilă a celor ce pot să-și rupă din timpul lor pentru un bine general al comunității este de lăudat, dar fără o implicare mai amplă a tuturor pentru a controla eficient depozitarea deșeurilor va fi doar o luptă cu morile de vânt. O sută de inimoși pun umărul și o mie stau pasivi și nu văd mai departe de poarta proprie. Ar trebui înversate cifrele acestei proporții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.