15.9 C
Timișoara
duminică 25 februarie 2024

Lugojul, orașul în care „toată lumea cunoaște pe toată lumea”

Politica de la „centru” rareori s-a întâmplat să coincidă cu cea din „teritoriu”. De cele mai multe ori, candidații la funcția de primar, reprezentanți ai unor partide de „buzunar”, au reușit să câștige „en fanfare” alegerile locale, anulând, practic, rezultatele sondajelor politice de la nivel național. Asta mai ales în orașele mai mici, în care „toată lumea cunoaște pe toată lumea”…

Municipiul Lugoj, chiar dacă are o titulatură administrativă ce pare foarte importantă, de foarte mult timp este la nivelul acestor orașe mici. Plecarea masivă a șvabilor, imediat după Revoluție, lipsa ofertei de muncă pentru cei cu studii superioare, atracția „Vestului” etc. au făcut ca, în 30 de ani, Lugojul să rămână cu mai puțin de jumătate din populația pe care o avea până în 1989. Și astfel, încet, dar sigur, Lugojul a devenit orășelul unde „toată lumea cunoaște pe toată lumea”.

Anul 2024 va reprezenta, fără dar și poate, un alt an „hotărâtor” pentru politicul lugojean. Chiar dacă la nivel național vor fi o serie de alegeri politice, toate la fel de importante, alegerile locale vor fi tratate cu mult mai mare interes de toată lumea. Și de către politicieni, dar mai ales de către alegători. Funcția de primar și accederea în Consiliul Local reprezintă obiectivele de importanță maximă pentru politicienii locali. Restul, cum o fi, că, vorba aia, „să se descurce și singuri ăia de la județ și din capitală”.

La ora actuală, la Lugoj, în linii mari, se cunosc aproape în majoritate politicienii care își doresc fotoliul de primar. Chiar dacă, oficial, au fost lansate doar două candidaturi, la nivel de zvonistică sau de autopropunere se cunosc mai mulți candidați. Deh, cum am spus, orașul în care „toată lumea cunoaște pe toată lumea”.

În mod normal, primarul aflat în funcție ar avea cele mai multe șanse pentru a-și păstra funcția pentru încă un mandat. Are o vizibilitate mult mai mare față ceilalți candidați, poate vorbi la modul concret despre administrația locală și, cel mai important lucru, poate satisface mult mai ușor anumite „nevoi” imediate ale cetățenilor, că doar asta implică această funcție, nu? Dar, la polul opus, el devine și suma faptelor sale administrative care, de cele mai multe ori, nu reprezintă un atuu.

Problemele existente în administrația lugojeană, care au culminat cu demiterea primarului Claudiu Alexandru Buciu, în iulie 2022, la nici doi ani de la câștigarea mandatului, și numirea viceprimarului la conducerea orașului în locul domniei sale au complicat mult de tot calculele electorale. De facto, orașul este condus tot de către primarul demis (deține funcția de consilier personal al primarului numit). Claudiu Alexandru Buciu și-a exprimat deja dorința de a mai obține încă un mandat, chiar dacă îi va fi destul de greu să convingă electoratul, în condițiile în care nu a reușit să și-l ducă până la bun sfârșit nici pe cel dintâi. O altă problemă cu care se confruntă este situația sa politică. Dacă în 2020 a câștigat alegerile locale din postura de președinte al filialei PNL Lugoj, la ora actuală nu mai deține această funcție. Chiar și rămânerea sa în PNL este pusă sub semnul întrebării, noua conducere a filialei lugojene exprimându-și interesul de a găsi un alt candidat pentru alegerile locale. Din postura de candidat independent, fără aportul unui partid politic, îi va fi foarte greu să câștige.

Cu șanse foarte mari pentru câștigarea funcției de primar al municipiului Lugoj este creditat medicul Erwin Floroni. Reprezentant al unui partid mai mic, USR, domnia sa se bucură de notorietate, un factor determinant în politica locală. Medic chirurg, fost manager al Spitalului Municipal în perioada pandemică și, mai ales, beneficiar al unui statut de „bun gospodar”, câștigat prin administrarea unei ferme proprii, Floroni și-a exprimat, oficial, în toamna anului trecut, intenția de a candida.

Reprezentantul celui mare partid politic din România, PSD, este și el cotat printre favoriții câștigării alegerilor locale. Călin Dobra, președintele filialei PSD Lugoj, se prezintă în fața lugojenilor cu o experiență administrativă de aproape trei ani în funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș, pe care a deținut-o. Așa cum ne-a obișnuit, mai ales în „teritoriu”, PSD este un partid foarte bine organizat, disciplinat politic, lucru care, mai ales în orașele mici, unde „toată lumea cunoaște pe toată lumea”, reprezintă un foarte mare avantaj.

Cu un foarte mare semn de întrebare sunt reprezentanții partidelor naționaliste. De regulă, în zona de vest a țării acestea nu au avut mari sorți de izbândă. Naționalismul nu a fost nicicând „îmbrățișat”, ca doctrină politică, de bănățeni. Actuala conducere a filialei locale a celor de la AUR încă nu și-au desemnat un candidat pentru fotoliul de primar. Chiar dacă este un partid nou în spectrul politic lugojean, deja s-a confruntat cu mai multe probleme organizatorice, care s-au concretizat prin plecarea spre alte partide a mai multor membri importanți. Printre aceștia se numără și col. (rez.) Ioan Teca, care s-a înscris în SOS, de unde și-a exprimat, neoficial încă, dorința de candida din partea acestui partid pentru funcția de primar.

Filiala lugojeană a PNL, aflată la un pas de desființare și cu probleme mari de imagine în urma scandalului iscat de fostul președinte Claudiu Alexandru Buciu, și-a numit un nou președinte interimar, în persoana lui Ionuț Sârbu. Președinte al tineretului liberal județean, acesta încă nu a declarat dacă va fi chiar domnia sa varianta cu care PNL se va prezenta la alegerile locale, sau va căuta un alt candidat. Dar, mult mai stringentă decât găsirea unui candidat cu șanse care să candideze, este problema refacerii din temelii a filialei.

Cel de-al doilea candidat lansat oficial la funcția de primar al municipiului Lugoj este Octavian Virgil Voinea, reprezentantul PUSL, filiala Lugoj. Fost candidat independent la ultimele alegeri locale, cele din 2020, când nu a strâns foarte multe voturi, prin sprijinul de care va beneficia anul acesta din partea unui partid politic șansele i-au crescut. Dar e vorba de un partid mic, nou înființat și prea puțin cunoscut în Lugoj.

Chiar dacă Lugojul este un oraș mic, orgoliile politicienilor sunt foarte mari. Lupta pentru fotoliul de primar al urbei, începută neoficial deja, va fi una destul de interesantă, dar sigur alterată de mizerii. Nimic surprinzător, este „rețeta” aplicată din patru în patru ani, cu care au fost deja obișnuiți lugojenii.

Augustin Bercean

 

 

 

Alte subiecte :

Citește și :