Lovitură dură pentru cei cu credite! Ce se va schimba curând în domeniu

354

BNR a decis să schimbe regulile privind creditarea. Este pentru prima dată în ultimii zece ani, când cei de la Banca Națională a României au luat o astfel de decizie. Milioane de români vor fi afectați.

Noul regulament BNR îşi va face efectele de la 1 ianuarie 2019.

● Rata maximă pentru creditele în lei nu va putea fi mai mare de 40% din salariu/venituri

Doar în cazul creditelor care sunt folosite pentru achiziţia primei locuinţe a solicitantului, rata poate merge la 45% din salariu

● Rata maximă pentru creditele în valută nu va putea depăşi 20% din salariu/venituri

● Regulile nu se aplică pentru persoanele care îşi refinanţează un credit deja existent. Atenţie, refinanţarea trebuie să fie în sumă mai mică sau egală cu soldul creditului deja existent

● Pentru 15% din portofoliul de clienţi noi, băncile au dreptul să acorde credite fără a ţine cont de noul regulament. Această regulă este valabilă doar în cazul solicitanţilor cu salarii peste salariul mediu pe economie.

O persoană cu venituri nete de 3000 de lei poate plăti acum o rată de până la 1.413 lei, iar de la 1 ianuarie va putea plăti doar 1.200 de lei. În termenii unui credit ipotecar, aceasta înseamnă că el va putea lua maximum 270.000 de lei, faţă de 320.000 de lei.

Regulamentul BNR are şi cel puţin un aspect pozitiv. Oamenii îşi vor putea calcula, singuri, fără mari eforturi, creditul maxim pe care îl pot lua. Aceasta se întâmplă pentru că gradul de îndatorare va fi calculat raportat strict la veniturile nete, fără alte ajustări. În prezent, băncile calculează gradul de îndatorare după ce scad din veniturile nete o sumă considerată suficientă pentru „cheltuieli de subzistenţă” şi după ce ajustează veniturile în funcţie de riscul de dobândă sau riscul de scădere. De la 1 ianuarie va fi mult mai simplu.

Pe de altă parte, raportat la datele de acum, creditele vor fi mai greu de contractat. Acum, gradul mediu de îndatorare este de 47% pentru creditele ipotecare şi 45% pentru cele de consum. De la 1 ianuarie, el nu va putea trece de 40%, adică, pe medie, românii se vor putea împrumuta mai puţin sau chiar deloc.

sursa: capital.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.