Loterie de stat sau decor de film horror?

153

Cei care sunt lipsiți de un centru atât de elegant ca cel al Timișoarei ar face orice să-l aibe. Dar la noi, ca la nimenea. Avem clădiri maiestoase, vechi, istorice, adevărate monumente de arhitectură cu patalama de la cei ce se ocupă cu clasificarea lor. Dar nu știm să le folosim.

În plin centru, chiar pe Corso, acolo unde ar trebuie să fie bătălie pe spații comerciale cu expunere la public,este o tristețe de nedescris.

De zeci de ani, în apropiere de „pești”, există o farmacie. Încă mai funcționează și este elegantă. Dar… lipită de acel spațiu este o loterie. Sau a fost mult timp un birou ce vindea vise de îmbogățire. Pentru câțiva lei, la început, dar tot mai mulți mai apoi, primeai un bilet ce garanta un drum drept către tagma celor ce au multe zerouri în bancă.

Loto-Prono se numeau aceste agenții, pe timpuri. Acum sunt doar o fantomă hâdă ce sperie lumea în șpațiul duminical din piață. De mirare cum acolo nu se întâmplă nimic, când este o explozie de jocuri de noroc, loterii, pariuri sportive sau mai puțin sportive. Oriunde esți îmbiat cu câștiguri imediate și foarte mari. Oare cei de la loteria națională nu știu să se îmbogățească, folosindu-se de acel spațiu? A început să crească iarba și buruienile la ușa agenției loto.

Poate că merge prea bine conducerii loteriei de nu au nevoie de acel loc într-un palat din centru.

Am ajuns un oraș al nepăsării crunte ce nici măcar nu mai vrea să vândă acel mic bilet spre fericire ce se numea „loz în plic”? Sau la noi în oraș nimeni nu vrea să se chivernisească fără muncă grea!? Noi nu avem nevoie de loterie!

Dar sigur avem nevoie de spații salubre în piața cea mai reprezentativă a urbei. Primăria amenința recent că ia măsuri împotriva celor ce neglijează spațiile deținute. Sau erau doar vorbe în vânt ca biletul de loto?

LĂSAȚI UN MESAJ