LISTĂ vaccinuri. Rafila: Și aceste categorii de persoane TREBUIE să beneficieze!

112

Prof. Dr. Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinurile care ar trebui compensate în România, oferind și exemplul țărilor din UE.

„Legea vaccinării cred că ar rezolva încă o problemă legată de finanțarea programului de vaccinare. În momentul de față, vaccinurile sunt gratuite pentru toți copiii din România în cadrul acestui program. Având în vedere, însă, prioritățile de sănătate publică, este evident că sunt multe alte categorii de persoane care ar trebui să beneficieze de vaccin. Vă dau câteva exemple: fetele în vârstă de 18, 20 ani, care ar trebui să beneficieze de vaccinurile HPV, adulții care ar trebui să beneficieze o dată la zece ani de vaccinul DTP. De asemenea, persoanele vârstnice cu afecțiuni pulmonare cronice, care ar trebui să poată să beneficieze de vaccinul pneumococic.

 

Toate aceste vaccinuri trebuie compensate printr-un mecanism similar cu medicamentele care sunt compensate, însă ele nu pot fi evaluate la fel ca un medicament. La acestea nu măsurăm eficacitatea terapeutică, ci măsurăm eficacitatea în ceea ce privește prevenirea bolilor în sistemul de sănătate publică. Și, atunci, compensarea vaccinurilor cred că este unul dintre elementele care va încuraja vaccinarea în general și atitudinea pozitivă pentru vaccinare”, a spus, vineri, Prof. Dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru în Comitetul Executiv al OMS.

 

„În țările din Uniunea Europeană, vaccinurile sunt compensate pentru foarte multe categorii de vârstă. Nu discut despre nivelul de compensare, acest lucru îl poate stabili Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ci discut despre un principiu care trebuie implementat și în țara noastră”, a adăugat Alexandru Rafila.

 

Sursa: dcnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ