Lipsă acută de medici de familie în Caraș-Severin

427

Judeţul Caraş-Severin se confruntă cu un mare deficit de medici de familie.

În 11 localitaţi din mediul rural nu există niciun medic de familie, iar alte 11 au un număr insuficient, raportat la populaţia din zona respectivă. În total, în județ ar mai fi nevoie de 35 de medici de familie.

Locuitorii din Goruia, spre exemplu, nu au mai avut medic de familie de ani de zile. Oamenii s-au adaptat și s-au înscris la medici de familie din Reșița, iar pentru cei care nu au optat să se deplaseze la oraș, vine de 2 ori pe săptămână un medic dintr-o comună învecinată.

Primarii din localitățile rurale unde nu există medic de familie spun că motivul este numărul mic de locuitori și niciun medic nu dorește un număr de puțin peste 100 de pacienți. Cu toate acestea, și în mediul urban lipsesc medici de familie.

”Este un algoritm de calcul pentru un necesar de medici în județ, ori se știe clar că județul Caraș-Severin este unul destul de întins ca și suprafață, cu toate acestea populația este destul de răsfirată, asta înseamnă o lipsă de adresabilitate a medicului de familie pentru anumite zone. Inclusiv Reșița, care este destul de bine acoperită cu medici de familie, poate fi considerată că nu a atins numărul optim”, a declarat Flavius Rotariu, purtător de cuvânt CJAS Caraș-Severin.

Deficitul de medici din județ e cauzat și de faptul că medicii care își iau rezidențiatul în medicină de familie nu mai doresc să profeseze decât în marile centre universitare din țară.

”La ora actuală, medicina de familie nu este tentantă din punct de vedere, în final financiar, dar și datorită faptului că medicul de familie este întâi administrator al cabinetului, contabil, lucrător pe sistemele informatice, deci este și operator de calculator, este și medic în final și acest timp pe care îl consumă de dimineața până seara, vă spun eu că nu este tentant pentru alt coleg din specialitatea medicină de familie să și-l închine întregii activități toată viața lui”, a precizat vicepreședintele Colegiul Medicilor de Familie, dr. Daniel Popovici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.