Lectură în Piața Libertății la ConCentrica 2018! „Cartea emite semnal” Foto

212

În Piața Libertății din mijlocul orașului, începând de acum trei ani în urmă, se adună lumea de toate vârstele pentru un motiv cât se poate de simplu, dar în același timp înălțător.

Se așează în cercuri cât de cât concentrice și citesc. Aceiași carte și același autor merge din mână în mână ca o ștafetă și este deslușită după priceperea fiecăruia, rezultând o lectură comună. Una dintre cele mai mari lecturi publice din România a ajuns la cea de a treia ediție.

Evenimentul s-a desfășurat azi, joi, la orele prânzului în Piața Libertății. Au înfruntat dogoarea pietrelor încinse cu stoicismul celor ce știu că o carte bună merită un efort. Locul e același ca în alți ani, însă, anula, formatul diferă.

Respectând structura pieței, grupurile de participanți au fost așezați organizat sub forma unuia dintre simbolurile wi-fi. Cartea emite semnal: puternic, (re)formator, comunitar, iar aria de acoperire trebuie să fie cât mai extinsă. A fost citit integral volumul „Oceane, ocheane, ocazii” (Litera, 1980), de Dan Emilian Roșca (1957–2005), poet suprarealist de certă anvergură și unul dintre exponenții tragici ai boemei timișorene.

O carte parcurge comunitatea. Comunitatea parcurge o carte. Alături de Pătura care citește, Lecturi aprinse, LitVest, ConCentrica este unul dintre proiectele B.J.T. care au transformat Timișoara în Capitala lecturilor publice.

În cadrul manifestării, a fost lansat semnul de carte aferent lunii iunie, consacrat Centenarului, parte a proiectului Semn 2018

Au venit elevi de la majoritatea liceelor și școlilor gimnaziale din oraș, au fost reprezentanți ai Consiliului Județean, asociațiile de pensionari au avut și ei reprezentanți.

Militari de la diverse arme au ținut să participe grupați pe specialități: pompieri, jandarmi, lucrători din penitenciare. Poate punctul de atracției mai cu seamă pentru cei mici a fost un grup de motocicliști cu mașinăriile lor lucitoare ce au parcat în piață și au participat la lectură.

Ca întotdeauna, maestrul de ceremonii a fost scriitorul Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș ,,Sorin Titel”, ce a mai punctat cu unele păreri pertinente versurile celui ce a trăit ca o scânteie – Dan Emilian Roșca. La eveniment a participat și sora maestrului Sorin Titel încântată să lectureze alături de tineri versurile dincolo de real ale lui „Dero”.

LĂSAȚI UN MESAJ