Le vedem la tot pasul, în centrul istoric al Timișoarei. Primăria se pregătește să le îngroape! Foto

274

Primăria Timișoara se pregătește să adope un nou regulament pentru infrastructura de telecomunicații din centrul istoric. Este un nou pas spre îngroparea cablurilor din zona zero, cabluri care acum strică aspectul clădirilor monument istoric.

”În cadrul proiectului „Reabilitarea spaţiilor publice din centrul istoric al Municipiului Timişoara”, finanţat din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programul Operaţional Regional 2007-2013, a fost realizată o infrastructură municipală (canalizaţia subterană) pentru reţelele de comunicaţii electronice, fiind create astfel condițiile necesare pentru introducerea în subteran a rețelelor de telecomunicații existente în zona centrului istoric a Municipiului Timișoara, aflate cu preponderenţă pozate aerian pe faţadele clădirilor sau pe stâlpi, afectând în mod inestetic faţadele clădirilor”, aflăm din datele Primăriei Timișoara.

Potrivit unui proiect de hotărâre și a unei decizii ANCOM, operatorii de telecommunicații sunt oblligați să își ducă în subteran toate cablurile. Rețeua este deja făcută, iar pentru următorii 3 ani, primăria permite operatorilor să își țină cablurile în rețeua municipalității, gratuit.

”Pe 14 obiective din centrul istoric al Municipiului Timişoara (Piaţa Unirii, Piaţa Libertăţii, Piaţa Sfântu Gheorghe, Piaţa Ţarcului, str. Serg.C. Muşat, str. V. Alecsandri, str. Lucian Blaga, str. F. Mercy, str. F.Griselini, str. Fără Nume, str. Radu Negru, str. E. de Savoya, str. General Praporgescu, str. Strada E. Carusso) s-a realizat o canalizaţie subterană realizată din 2 multiducturi cu 6 canale în paralel (12 canale) prefabricate cu secţiunea de 110 mm, precum și cămine de tragere aferente din care se asigură branșamentul clădirilor adiacente prin intermediul a 4 tuburi PEID (cu secţiunea de 40 mm) până la limita de proprietate dintre spaţiul public şi gangurile de acces în clădiri”, se arrată în proiect.

După 30 iunie 2021, Primăria Timișoara va percepe o taxă de închiriere a rețelei subterane. Tarifele percepute vor fi cele de pe piaă și vor fi aprobate în prealabil și de ANCOM.

LĂSAȚI UN MESAJ