La TGST au început repetițiile la „Dragonul” – un spectacol de Evhgeni Schwarz, în regia lui Yuri Kordonsky

28

Teatrul German a început repetițiile la cea mai nouă producție – Dragonul de Evgheni Schwarz, în regia lui Yuri Kordonsky. Premiera va avea loc în 28 iulie 2023, începând cu ora 19.30, și va închide actuala stagiune teatrală.

Spectacolul Dragonul, o satiră la adresa dictaturilor și autocrațiilor, se petrece într-un oraș medieval. Un cavaler rătăcitor, Lancelot – înrudit, spune el, cu faimosul cavaler al mesei rotunde – află că destinul orașului se află în ghearele unui dragon uriaș, cu trei capete, care scuipă foc și care de secole primește tribut de la localnici: nu doar hrană, ci și sacrificiul anual al unei fecioare. În acest an este rândul Elsei, fiica gazdei cavalerului, a domnului Charlemagne. Cu toate acestea, spre consternarea lui Lancelot, atât Elsa, cât și Charlemagne se resemnează cu soarta lor și chiar insistă că dragonul nu este într-atât de rău pe cât s-ar crede: la urma urmei, el oferă protecție împotriva altor dragoni în cazul în care aceștia mai există, ba chiar odată a suflat foc pe lacul de lângă oraș pentru a le oferi locuitorilor apă fiartă și curată, care i-a salvat de epidemia de holeră. Mai mult, uneori ia formă umană, afișând diverse personalități, una pentru fiecare dintre cele trei capete.

Anul trecut, Teatrul German a montat un alt text al disidentului rus, o adaptare după Crăiasa Zăpezii, variantă care satiriza, printre altele, dictatura sovietică.

Yuri Kordonsky este la a treia sa montare la Teatrul German după Pescărușul (2013) și Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet (2017), spectacol pentru care a câștigat și un premiu UNITER pentru cea mai bună regie. 
Distribuție: Isa Berger, Robert Bogdanov-Schein, Alma Diaconu, Ioana Iacob, Marc Illich, Alexandru Mihăescu, Harald Weisz.
Regie: Yuri Kordonsky (invitat) • Scenografie: Ioana Popescu • Dramaturgie: Rudolf Herbert • Video: Cristian Ienciu • Vorbire scenică: Ulrike Schulze (invitată din Germania) • Asistență de regie: Isolde Cobeț • Machiaj: Bojița Ilici • Regie tehnică: Costinel Stănescu