La numai 18 ani a decis să organizeze un protest pe 20 ianuarie, vezi unde și de ce

1249

Potrivit paginii Timișoara Civică la numai 18 ani ai săi reșițeanca Paula Catina a decis să se implice și să organizeze protestul din 20 ianuarie din Centrul Civic al Reșiței.

Și tot pe această pagină putem citi motivele pentru care Paula a organizat protestul: ”

Când învățam la istorie despre marile evenimente care au determinat formarea poporului nostru și care ne definesc, nu m-am gândit niciodată că astfel de evenimente vor avea loc în timpul vieții mele. Văzută din perspectiva câtorva zeci, poate sute de ani trecuți, lumea arată diferit. Am început să mă întreb dacă oamenii de rând ai perioadei pașoptiste înțelegeau prin ce moment de cumpănă trecea țara lor, spre exemplu. Desigur, e greu de anticipat (la cald) care vor fi urmările unor anumite acțiuni, însă tind să cred că România trece chiar astăzi printr-un moment foarte important al istoriei.

Locuiesc într-un oraș mic și sărac în care societatea civilă e absentă în mare parte. Așa zișii organizatori ai protestelor din orașul meu sunt doi copii de 18 ani: eu alături de un amic. La proteste se strâng câte 15 oameni care discută liniștiți tot felul. Mi se pare iluzoriu acest fapt, parcă nimeni nu vede ce se întâmplă, parcă ne-a fost secată toată speranța și încrederea de sine.

Sigur, se poate spune că sunt naivă, dar pariciparea la proteste nu mi se pare că mai ține de idealuri, ci de necesitatea de a apăra niște valori neprețuite. M-am născut în democrație, însă învăț și despre alte regimuri care au fost aplicate prin lume și nimic nu mi se pare mai important decât libertatea de gândire, libertate care trebuie apărată cu orice preț. Mediul ostil al României de astăzi – un guvern răuvoitor, o majoritate parlamentară machiavelică și o opoziție aproape insignifiantă – lasă o mare responsabilitate asupra cetățeanului, iar eu cred că numai el mai poate avea un impact semnificativ în lupta pentru libertate și dreptate. Simțim toți frigul de afară, pe toți ne plouă, toți suntem demoralizați de nesimțirea autorității, însă nu putem renunța atât de ușor la lupta pașnică pe care o ducem. Nu există scuze pentru care să lăsăm România pe mâna unor golani.

Cum spuneam mai sus, România se poate afla într-un moment foarte important al istoriei. Ne este dată șansa de a ne alege drumul, de ce să nu o facem și să rămânem pasivi legat de tot ceea ce se înâmplă în țară, neimplicându-ne în proteste? Sper că în orașele mari stau altfel lucrurile, dar știu că încă este nevoie de o participare mai mare a populației” este declarația postată tot pe pagina de Facebook Timișoara Civică.

LĂSAȚI UN MESAJ