La Casa Ferch din Deta s-a încheiat sezonul gastronomic Banat Brunch VIDEO

244

Una din principalele metode încercate de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Timiș (APDT) pentru a atrage călătorii în localitățile noastre este și un program numit sugestiv Banat Brunch.

Prin exploatarea resurselor gastronomice locale și prin produse simple dar extrem de gustoase se oferă o mostră de alimentație ce îmbină tradiționalul cu ce se cere de către turiștii cu pretenții.

Pentru anul acesta organizatorii asociației în colaborare cu Asociația My Transilvania au gândit o serie de întâlniri în partea de vest a țării. Din păcate pandemia ce a cuprins toată lumea nu a iertat nici Banatul. Evenimentele au trebuit să fie restrânse doar la județul Timiș renuințându-se la localitățile din județele vecine.

Dar potrivit celor declarate de Delia Barbu, directorul asociației, chiar și așa evenimentele culinare au atras curioșii veniți din locurile cele mai interesante.

Ultima astfel de întâlnire a avut loc în acest sfârșit de săptămână la Deta. Gazda desăvârșită a fost familia de origine austriacă Margit și Roman Renner ce doresc să se implice în turismul liniștit de tip rural din Timiș. Ei au restaurat o veche casă încărcată de istorie locală ce se dorește a fi un viitor cămin temporar pentru cei ce caută simplitatea și odihna liniștită departe de agitația marilor metropole.

Casa Ferch a fost un astfel de loc al unei familii șvăbești înstărite din Deta ce a dat personalități de seamă ai locului cum ar fi pictorul Peter Ferch din perioada interbelică. Acum casa, după decenii de degradare ca sediu de gospodărie agricolă de tip socialist a redevenit o perlă a arhitecturii bănățene de inspirație barocă.

Asociația doamnelor din localitate au pus laolaltă priceperea lor și au pregătit bucate din cele mai gustoase: de la jumere, salate, paste de ficat ori de brânză până la sarmale și ardei umpluți ca la bunica acasă.

Atmosfera a fost întreținută de asemenea de formația de tradiții svăbești din Biled. Sub atenta supraveghere a maestrului Hansi Müller au fost aduse în fața publicului curios dansuri și cântări așa ca la un adevărat Kerwai de pe timpuri. Muzica de fanfară a răsunat ca pe timpuri chiar dacă doar din boxe și nu din instrumente reale. Așa cum a glumit maestrul coregraf de o vreme a trebuit să coordoneze un ansamblu folcloric inedit prin titulatură și componentă. Dar e important că merg mai departe tradițiile etniilor chiar dacă asociația este a „ folclorului șvabilor și a bulgarilor”.

„A fost fost un an diferit.și pentru turismul din Timiș, așa cum a fost de altfel și pentru cele mai multe domenii din viața noastră. A fost însă un an în care am reușit să profităm de situație și să promovăm mai mult județul Timiș, să promovăm mai mult România. A fost un an în care ne-am bucurat de acest avantaj de a atrage atenția românilor că avem locuri foarte frumoase unde să călătorească. De aceea evenimente pe care le-am organizat, chiar dacă au fost mai puține la număr, au avut un succes în ciuda acestei situații în care suntem nevoiți să respectăm diferite măsuri de siguranță și care sigur că pot crea disconfort.

Numărul turiștilor nu a urcat (neaparat), a rămas același. Dar s-a diferențiat ca și categorii. Despre numărul turiștilor vom vorbi mai spre finalul anului pentru că mai avem încă câteva subiecte foarte interesante” a explicat situația complexă din turismul local Delia Barbu de la APDT.
„… anul viitor intenționăm să reluam seria Brunch-urilor, așa cum ne-am dorit, adică pe toată regiunea Banatului într-un număr consistent. Vor fi peste zece ediții anul viitor. Dar acestea vor depinde d ecum va evolua situația legată de pandemie” s-a arătat optimistă dar și rezervată în același timp directoarea Barbu.

Soții Renner au dorit să adauge câteva considerații pertinente despre situația acestui an ce nu a permis o mișcare turistică adevărată.

Am reușit în acest an doar acest „Banat Brunch”. Vin foarte puțin turiști. Aici la noi, practic deloc. Sperăm că pandemia își va slăbi intensitatea și va ceva mai bine.
Marele nostru avantaj este că nu trebuie să trăim din turism. Și putem privi aceste lucruri ceva mai lejer. Noi oferim această locație care este plăcută, oferim casa ce este pentru relaxare â, pentru oameni care vor să se odihnească. Acțiunea este la Timișoara, nu aici. Dar noi vrem ca aici să se relaxeze lumea. Noi avem timp.

Și totuși așteptăm cu ardoare să vine călătorii. Iar dacă avem timp gătim cu mare plăcere. Vreau să arăt celor ce vin la noi ceea ce este de văzut și ce merită de văzut în această zonă pentru că am ajuns să cunosc destul de bine Banatul. Noi știm cît de multe are de oferit Banatul. L-am cunoscut în amănunt între timp. Am făcut în ultimele două săptămâni un circuit prin Banat pentru că vrem să organizăm o tură pentru cetățeni austrieci care să vină aici în vizită cu o tură de mașini Old Timer. Am cunoscut multe și am și văzut multe.
Sperăm ca împreună cu doamna Barbu de la Timișoara să reușim să facem ceva publicitate ca să găsim turiști dornici să ne vadă locurile. Pe de altă parte încercăm prin inițiative particulare să aducem turiști din Austria să vină la noi.

Suntem foarte dezamăgiți pentru că pandemia totul a fost încetinit și nu a avut amploarea pe care ne-am dorit-o. S-ar putea să mai dureze mult… Noi suntem pregătiți în block starturi și pornim când se ivește ocazia. Marele avantaj este că avem trei camere. Dacă vin doi călători nu se pot contamina că e loc destul să se distanțeze! Se pot ocoli, se pot evita foarte ușor! Chiar și beciul este atât de mare că avem loc destul să facem Târgul de Crăciun fără probleme” au declarat la unison doamna Margit și soțul dânsei Roman Renner actualii proprietari ai Casei Ferch din Deta.

LĂSAȚI UN MESAJ