9.1 C
Timișoara
sâmbătă 20 aprilie 2024

Justiția cere taxă judiciară de timbru de 144.003.605 lei unui ONG care vrea înapoi tezaurul României furat de Rusia

În anul în care se împlinesc 100 de ani de la înstrăinarea Tezaurului României, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus, la Secția Contencios Administrativ a Tribunalului București, o acțiune împotriva statului român, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice, solicitând instanței obligarea acestuia la recuperarea integrală a tezaurului României, cu stabilirea unui termen rezonabil pentru executarea obligației de a face.

FACIAS continuă acțiunile împotriva Statului Român pentru recuperarea Tezaurului României transferat în Rusia, în anul 1916.
Instituțiile statului își pasează responsabilitatea, neasumându-și reprezentarea în fata instanței și, implicit, datoria de onoare care ar reda Tezaurul înapoi.
În prezent, această răspundere morală este plimbată prin tot felul de comisii.

Conform informațiilor apărute în presă, la nivel guvernamental s-a constituit Comisia mixtă Româno-Rusă dar aceasta nu are nicio atribuție decizională, fiind formată din istorici, profesori, care au un rol de negociere, și nu unul decizional.
FACIAS amintește că această comisie s-a întrunit în 2016, după o pauză de 10 ani, și apreciază că, prin lipsa oricăror demersuri sau inițiative de recuperare a valorilor înstrăinate, statul român îi prejudiciază pe toți cetățenii români.

În cadrul procesului inițiat de FACIAS, atitudinea procesuală adoptată de către reprezentanții statului român este neclară. Mai întâi au avut o atitudine defensivă: negând și contestând dreptul invocat de către FACIAS. Ulterior au avut o atitudine ofensivă, ridicând o serie de excepții de natură să paralizeze cererea și să ducă la închiderea dosarului — fără o analiză pe fond a cauzei.

În concluzie, în cadrul acțiunii, instituțiile Statul Român nu își asumă nicio responsabilitate.

Inedit este faptul că deși FACIAS încearcă prin acest demers să readucă Tezaurul României în proprietatea statului român, fără să urmărească vreun interes propriu sau beneficiu patrimonial, Judecătoria Sectorului 1 a pus în vederea FACIAS să achite taxa judiciară de timbru în valoare de 144.003.605 lei, calculată la valoarea Tezaurului estimat la 3,2 mld euro, chiar dacă finalitatea procesuală o reprezintă îmbogățirea patrimonială a Statului Român.

###

Tezaurul României este tezaurul care a fost trimis în Rusia în timpul primului război mondial și care nu a mai fost niciodată returnat în întregime. El includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane particulare, colecții de artă, bijuterii, arhive, etc.

La 12 decembrie 1916, Consiliul de Miniștri aproba transferul tezaurului în Rusia.
Tezaurul care a luat drumul Moscovei includea trei categorii principale de valori:
# acte, documente, manuscrise, monede vechi, tablouri, cărți rare, odoarele mănăstirești din Moldova și Muntenia, arhive, depozite, colecții ale multor instituții publice și particulare;
efecte publice și alte valori (cum ar fi acțiuni, obligațiuni, titluri de credit, gajurile Muntelui de Pietate etc.);
# o cantitate de 93,4 tone de aur (91 de tone de monede istorice de aur, care aparțineau persoanelor private, companiilor și băncilor particulare din România și 2,4 tone de lingouri de aur, care aparținea Băncii Naționale a României); valoarea acestui stoc metalic, niciodată restituit, este de aproximativ 13 miliarde de lei, adică 3,2 miliarde de euro (estimare din aprilie 2011).

Alte subiecte :

Se lucrează, în sfârșit, pe tronsonul Holdea-Margina, de pe Autostrada A1 Lugoj-Deva

UMB a mobilizat utilajele speciale la Margina (județul Timiș) pentru forarea tunelului de pe lotul lipsă al Autostrăzii A1 Lugoj – Deva. Imagini cu...

Victimele datoriei de Eugène Ionesco, noua premieră la Teatrul Național Timișoara

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci,...

Citește și :