Jumătate dintre copii verifică uneori, rar sau deloc informațiile găsite pe internet – expunerea la fake-news

24

Copiii expuși la fake news dezvoltă anxietate: Aproape jumătate dintre copiii cu vârsta între 8 și 17 ani verifică uneori, rar sau deloc informațiile găsite pe internet.

Cum le vorbim copiilor despre FAKE NEWS?
„Am primit pe un grup de whatsapp un articol în care se spune că urmează să aibă loc un atac nuclear, cândva până la 1 iunie. Am înțeles că urmează să primim niste pastile, pe care să le luăm, dar nu am primit încă nimic. Îmi este tare teamă, părinții mei sunt plecați din țară, iar bunica mea, are 78 de ani, nuștie pe cine să întrebe și mi-a propus să plec la părinții mei, în Anglia. Nu știu ce să fac, nu aș vrea să pierd școala și nici să merg acolo unde cred că ar trebui să muncesc și eu. Cum știm sigur când va fi atacul nuclear?”

Daniela, 14 ani, elevă
„Am citit pe internet că dacă mă vaccinez împotriva Covid, există riscul să fac alte boli grave, de la vaccin. Părinții mei sunt convinși că vaccinul provoacă infertilitate și nu mă lasă să mă vaccinez. Prietena mea cea mai bună s-a vaccinat și nu a pățit nimic până acum. Mă puteți ajuta cu un sfat? Unde pot găsi informații clare, verificate sau date științifice? Menționez că în luna martie voi împlini 18 ani.” Denisa, 17 ani, elevă

Aproape 80% dintre copiii cu vârsta între 8 și 17 ani utilizează Internetul zilnic timp de cel puțin trei ore, în afara orelor de școală, procentul celor care petrec între una și două ore pe zi fiind de 19 %. Paginile web găsite folosind Google și paginile de știri sunt principalele surse de informare a copiilor, urmate de discuțiile cu prietenii sau rețelele sociale. Aproape 50 % dintre copii afirmă că informația este adevărată când corespunde cu ce știu deja. 22% dintre copii și tineri cred că la televizor sau în publicațiile de știri nu pot fi difuzate știri false.

Această situație este mai întâlnită în rândul adolescenților și al copiilor din mediul urban, conform rezultatelor relevate de cercetarea sociologică realizată de Salvați Copiii, privind folosirea internetului de către copii și adolescenți, care poate fi accesată pe portalul Ora de Net al Organizației Salvați Copiii, www.oradenet.ro.

Mediul online reprezintă principala sursă de informare pentru copii și, de multe ori, știrile care apar pe diferite site-uri, bloguri sau rețele de socializare sunt false sau contrafăcute, cu scopul de a induce în eroare cititorii, de a genera anxietate, teamă sau reacții și comportamente care să fie în interesul celor care le produc și lansează. Mai mult decât atât, 22% dintre copii și tineri cred că la televizor sau în publicațiile de știri nu pot fi difuzate știri false.

Organizația Salvați Copiii și NEPI RockCastle lansează astăzi o serie de activități interactive gratuite, pentru părinți și copii, prin conferința „Cum le vorbim copiilor despre FAKE NEWS?”, transmisă LIVE pe paginile de Facebook Salvați Copiii România și Ora de Net (poate fi accesată aici: https://www.facebook.com/events/411631230522873?ref=newsfeed), începând cu ora 15.30.
Vor lua cuvântul:
Bogdan Oprea, Cadru universitar, Universitatea București
Anca Dobrean, psiholog, Cadru universitar, UBB Cluj
Ileana Rotaru, Universitatea de Vest, conf. univ. dr., Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științele Comunicării

Mihai Craiu, conf. dr., Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu – Rusescu”
Dana Rogoz, actriță și creator de conținut
Discuțiile vor fi moderate de Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii.

„Suntem conștienți de pericolele pe care le întâmpină copiii în mediul online și de efectele negative ale fake news. Tocmai de aceea am decis să ne implicăm în această campanie alături de Salvați Copiii. Credem și susținem prin platforma noastră de responsabilitate socială, #ResponsiblyTogether, demersurile menite să ajute comunitatea, iar prin acest proiect ne dorim să fim alături de părinții și copiii care, în această perioadă, pot deveni victime ale știrilor false prezente în mediul online. Este important să discutăm, să conștientizăm și să contribuim la oferirea unor soluții și modalități de gestionare a acestui fenomen”, a declarat Marius Barbu, Asset Director NEPI Rockcastle.

În acest context, lansăm seria de evenimente offline care vor fi sub forma unor piese de teatru de improvizație prin care abordăm, din unghiuri diferite, atât din perspectiva specialiștilor, profesori și psihologi, cât și a influencerilor, tema știrilor contrafăcute, căutând soluții și oferind recomandări pentru a încuraja gândirea critică a copiilor și sfaturi pentru părinți.

Pentru a contribui la o informare corectă și pentru ca elevii să învețe despre rolul gândirii critice în combaterea dezinformării, concomitent cu dezvoltarea abilităților de a căuta și filtra corect informația, Organizația Salvați Copiii lansează și un pachet de resurse ce conține: ghiduri pentru cadrele didactice, planuri de lecție, prezentări, fișe de lucru pentru elevi și materiale video explicative. Acestea pot fi descărcate de la https://oradenet.ro/initiativa2022 și au rolul să sprijine cadrele didactice și elevii din învățământul preuniversitar din România în derularea activităților propuse în cadrul inițiativei educaționale “Rolul gândirii critice în combaterea dezinformării online”, ce are loc în perioada 9 mai – 9 iunie 2022.

 Ora de Net (Safer Internet) este un program sprijinit de Comisia Europeană, prin programul Connecting Europe Facility, care cuprinde centre naţionale active în Uniunea Europeană, având ca obiectiv comun promovarea utilizării în condiţii de mai mare siguranţă a Internet-ului şi a noilor tehnologii online de către copii.
 Organizaţia Salvaţi Copiii România a participat la programul de finanţare al Comisiei Europene şi a câştigat licitaţia de proiect, asumându-şi din 2008 rolul de Coordonator Național
 Mai multe informații despre inițiativă: https://oradenet.ro/initiativa2022
 Mai multe informații detaliate despre Organizația Salvați Copiii și proiectul Ora de Net sunt disponibile pe www.oradenet.ro şi www.salvaticopiii.ro.
Persoană de contact:
Claudia Oprescu, Coordonator program siguranță online | Salvaţi Copiii România Tel.: 0723 649 885 | E-mail: claudia.oprescu@salvaticopiii.ro

LĂSAȚI UN MESAJ