ITP-ul NU MAI ESTE OBLIGATORIU în România! Cine spune asta?

4363

O veste excelentă pentru șoferi: inspecția tehnică periodică (ITP) s-ar putea face și în afara țării! Deocamdată, vorbim despre un proiect de lege. Cei mai nerăbdători beneficiari ai actului legislativ mult așteptat sunt șoferii aflați în străinătate, care, în prezent, sunt obligați, la fiecare doi ani, sa revină în România, cu automobilul propriu, pentru “corvoada” ITP. Inițiatorii promit că vor discuta cât de urgent proiectul de lege, care vine în urma numeroaselor solicitări ale românilor din diaspora, puși în situația de a cheltui sume considerabile pentru obligația de a-și asigura ITP în țară.

Potrivit proiectului de lege, inspecția tehnică, se va putea efectua în toate țările membre ale Uniunii Europene, deci și ale Spațiului Economic European (European Economic Area), în Elvetia, dar și pe teritoriul Republicii Moldova, prin intermediul operatorilor autorizați de Registrul Auto Român, anunță Capital.ro.

Costurile de monitorizare ale ITP în afara granițelor României vor fi suportate de firmele care solicită autorizarea. Registrul Auto Român va asigura doar cheltuielile pentru transport, cazare etc, pentru propriul personalul aferent.

În prezent, Regia Autonomă RAR autorizează oficial stațiile ITP de pe teritoriul țării, iar inspecția trebuie făcută la fiecare doi ani pentru autoturismele personale și comerciale (cu prețuri cuprinse între 100 și 180 de lei) și la șase luni în cazul autovehiculelor pentru transport public. Amenda pentru depășirea valabilității ITP ajunge la 700 de lei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ