Istoria civilizației pusă în valoare la Parța cu bani europeni

203

Situl arheologic de la Parța va fi valorificat. Descoperirile de aici, care constau în vestigii din epoca neoliticului, vor fi scoase la lumină și expuse turiștilor. Totul în cadrul unui proiect pe fonduri europene desfășurat în parteneriat cu Serbia.

”Valorificarea potențialului siturilor arheologice Parța și Majdan pentru stimularea turismului în zona transfrontalieră Banat”, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Municipalitatea Novi Knezevac, Serbia, este un proiect cu o valoare de 660.000 de euro. Studiul de fezabilitate a fost deja întocmit.

”Suntem în linie dreaptă cu un nou proiect menit a dezvolta turismul în județul nostru. Profităm din plin de fondurile europene și investim bani pe toate domeniile importante ale comunității noastre. Acum vorbim de turism, un sector ignorat până de curând, dar cu potențial enorm. Avem ce oferi turiștilor, dar multe dintre aceste obiective trebuie să le punem la punct. Am făcut deja pași mari. Putem aminti aici de eforturile depuse în Margina, prin crearea unui brand turistic în zonă sau de reabilitarea și transformarea în spațiu muzeal a Conacului Mocioni din Foeni”, spune președintele CJ Timiș, Călin Dobra.

Consiliul Județean, în calitate de lider, va realiza o pagină web privind proiectul, cât și materialele informative și de promovare. De asemenea, instituția va organiza conferințe tematice.

Muzeul Național al Banatului, aflat în subordinea CJ Timiș, va contracta proiectarea și execuția punctului muzeal de la Parța. Municipalitatea Novi Knezevac va realiza materialele promoționale pentru partea sârbă, o monografie a siturilor arheologice din zona transfrontalieră, precum și o serie de conferințe în Serbia. În plus, aceștia vor contracta serviciile de întocmire a documentațiilor tehnice privind reabilitarea sitului arheologic de la Majdan (Serbia), precum și lucrările de reconstrucție a fundației bisericii de secol 13.

Noile puncte de interes arheologic vor fi incluse într-un produs turistic transfrontalier care va include și o hartă cu trasee ciclistice, produs ce va fi promovat la târguri și către agențiile de turism.

 

LĂSAȚI UN MESAJ