Ion Caramitru, Ambasador Cultural Shakespeare: va purta de grijă… intereselor Marelui Will în România

104

Ion Caramitru devine Ambasador Shakespeare în România! Actorul român este printre cei mai buni zece interpreți ai rolului Hamlet care au existat vreodată.

Lansarea oficială, în România, a programului de evenimente consacrate — sub motto-ul „Shakespeare lives” („Shakespeare trăiește”) —  celor 400 de ani de la dispariția celui mai important creator al culturii britanice, William Shakespeare, a avut loc la Teatrul Național „I.L. Caragiale”, sub auspiciile Ambasadei britanice și a Consiliului Britanic din București.

În deschiderea serii, Excelența Sa, ambasadorul britanic Paul Brummel a prezentat, în limba română!, semnificația acestui program consacrat comemorării, pe plan mondial, a Marelui Will. Una din inițiativele lansate în acest context este desemnarea, în fiecare țară unde se desfășoară programul, a unei personalități drept „Ambasador Shakespeare”.

Un montaj video cu imagini din spectacolele în care Ion Caramitru a interpretat variate roluri din dramaturgia lui Shakespeare, de la Romeo și Julieta (1967), Hamlet (rol pentru care actorul român a fost nominalizat printre cei mai buni zece interpreți ai rolului care au existat vreodată, de către Michael Boyd, directorul artistic al Royal Shakespeare Company), până la Eduard al III-lea, Macbeth sau Prospero (2015); un fragment video dintr-un dialog cu Michael Pennington dintr-un workshop susținut cu ani în urmă la Craiova, precum și un mini-recital live, bilingv — în română și engleză, susținut de actor și îndelung aplaudat de cei prezenți — au fost tot atâtea argumente venite să susțină opțiunea înaltelor foruri oficiale britanice de a-l desemna pe Ion Caramitru drept Ambasador Shakespeare în România.

„Peste 50 de ani de carieră shakespeariană și, în tot acest timp, a menținut o relație extrem de strânsă cu teatrul britanic și cultura britanică în sensul cel mai cuprinzător…” a încheiat Nigel Townson, directorul Consiliului Britanic București, discursul său de însoțire a acordării titlului de „Ambasador Shakespeare” lui Ion Caramitru.

„Un ambasador are menirea de a sluji interesele teritoriului pe care îl reprezintă. Mă angajez, așadar, să port de grijă… intereselor Marelui Will și să-l slujesc în continuare”, a declarat Ion Caramitru, exemplarul interpret al marilor partituri shakespeariene.

Foto: Facebook Ion Caramitru

LĂSAȚI UN MESAJ