Invizibil/Vizibil: Corp urban, Teatrul rom Giuvlipen

50

Institutul Intercultural Timișoara continuă proiectul „Invizibil/Vizibil – Deconstruirea stereotipurilor și depășirea marginalizării comunităților rome din Timișoara și din Europa” cu un spectacol de teatru îndrăzneț pentru începutul unei veri bogate în evenimente culturale: „Corp urban” al trupei rome Giuvlipen se va juca în 1 iulie, de la 19.00 în Sala Mare a Teatrului Maghiar (strada Alba Iulia nr.2) și va avea intrarea liberă. Spectacolul social-politic propune o discuție despre situația femeilor în comunitățile rome la un prim nivel, dar și despre raportarea femeilor la propriile corpuri fizice în general.

„Corp Urban” prezintă poveştile a patru femei de etnie romă și interpretările variate ale corpului feminin: corpul ca mijloc de (re)producţie, corpul ca proprietate, corpul ca un leagăn al maternităţii; corpul sănătos, corpul bolnav, corpul ruşinos, corpul fizic ca oglindă a vieţii sociale şi ca unică posesie personală. Regizoarea Catinca Drăgănescu învelește subiectul controversat al drepturilor sexuale şi reproductive ȋntr-un spectacol muzical, tandru, asumat şi curajos, despre corp, sexualitate, supravieţuire şi identitate ȋn România secolulului 21. Din distribuție fac parte Mihaela Drăgan și Zita Moldovan, iar fondul sonor este asigurat la chitară electrică de Ardeja Fraga. Spectacolul este regizat de Catinca Drăgănescu pe un scenariu scris de ea, iar mișcarea scenică o semnează Paul Dunca.

Giuvlipen, prima trupă de teatru feminist rom, susține înființarea unui teatru instituționalizat rom. Giuvlipen a fost înființată în 2014 de actrițele Mihaela Drăgan și Zita Moldovan, protagonistele spectacolului „Corp urban”. Crezul lor artistic este acesta: „Temele spectacolelor noastre sunt diverse, dar au ceva în comun: discutăm deschis subiecte pe care uneori istoria, uneori mentalitatea și constrângerile sociale sau politice le-au pus sub tăcere. În fiecare spectacol ne propunem să revendicăm arta, istoria și identitatea culturală romă, prin povești spuse chiar de noi, artiștii și artistele rome.”


Spectacolul se va juca în română și va fi urmat de o discuție cu publicul. Intrarea este liberă.
Rezervările se pot face la tel. 0758034407 sau prin formularul online http://bitly.ws/IzvP

Reprezentația din 1 iulie 2023 a spectacolului „Corp urban” este inclusă în proiectul „Invizibil/Vizibil – Deconstruirea stereotipurilor și depășirea marginalizării comunităților rome din Timișoara și din Europa”, implementat de Institutul Intercultural Timișoara și face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, fiind finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.