Inundații 2016: hiatus între evaluările Primăriei Reșița și comisia pentru situații de urgență coordonată de Prefectură

246

O nepotrivire ciudat de mare s-a născut între evaluarea realizată de primărie a pagubelor produse în urma ploilor masive din 20-30 iunie la Reșița și Comisia pentru Situații de Urgență al cărei președinte e prefectul județului Caraș-Severin. Potrivit evaluărilor celor de la municipalitate, prezentate de primarul Iona Popa, ar fi nevoie de aproximativ 3,6 milioane de lei, bani de despăgubire de la Guvern, față de 400.000 de lei, cât ar fi evaluat până acum comisia județeană.

Prefectul județului, Florența Albu, a explicat miercuri, într-o conferință de presă, mecanismul prin care se evaluează pagubele în asemenea situații, arătând că există formulare speciale de evaluare. Iar dacă pentru prima ”tură” de inundații, din 4 – 25 iunie, județul va primi aproximativ un milion de lei, pentru evenimentele din 28-30 iunie evaluările nu sunt încă finalizate.

Florența Albu nu a dorit să comenteze în niciun fel declarațiile primarului Popa, dar a precizat că Instituția Prefectului nu taie și nici nu adaugă bani la evaluări, ci se bazează pe estimările specialiștilor. Prefectul de Caraș-Severin a chemat-o alături pe Elena Solomonesc, directorul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială, care, la rândul ei, a prezentat sumele necesare până acum. Astfel, la Reșița, pentru o casă din Câlnic se solicită 5.000 de lei, la Oțelu Roșu s-au depus 18 cereri, cu sume cuprinse între 15.00 și 2.000 de lei, la Bocșa, 90 de cereri, cu sume între 1.500 și 20.000 de lei, la Ramna, șase cereri, pentru sume între 1.500 și 5.000 de lei, la Doclin, 13 cereri, pentru sume între 500 și 4.000 de lei.

Sumele solicitate cu titlu de despăgubire, însă, ar mai putea suferi modificări, în momentul în care evaluarea va fi încheiată dar diferența parcă dintre cele două tipuri de viziune despre care scriam, rămâne. Prefectul Florența Albu a promis că va supraveghea cu atenție acest proces dar că e nevoită să să supună raportului final al specialiștilor instituțiilor implicate în evaluare.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ