Instituțiile nu vor mai putea solicita date și informații existente în sistemul public

135

Instituțiile publice nu vor mai putea cere firmelor date și informații care există deja în baza de date din sistemul public, începând de la sfârșitul anului viitor, potrivit unui proiect legislativ inițiat de liberalul Florin Cîțu, una dintre motivații fiind ”eliminarea șpăgii”, precizează.
”Este interzis ca o instituție sau autoritate publică să solicite, persoanelor fizice sau juridice beneficiare ale serviciilor publice, date sau informatii existente în sistemul public”, se arată în propunerea legislativă ”Anti-birocrație” inițiată de senatorul PNL Florin Cîțu.
Potrivit proiectului, funcționarii care vor încălca regula vor fi sancționați disciplinar.
”Începând cu data de 30 decembrie 2018, nicio persoană fizică sau juridică de drept privat nu are obligația de a transmite și nici nu îi pot fi solicitate, de către o instituție sau autoritate publică, date sau informații existente în sistemul public”, mai stabilește proiectul.
Inițiatorul consideră că, în acest fel, vor fi reduse aglomerația la ghișee și numărul funcționarilor. De asemenea, se prevede eliminarea ”șpagii în situații limită în care cetățeanul are nevoie de un serviciu pe care sistemul, din birocrație și lisa arhivei documentelor, tergiversează a i-l furniza și, prin urmare, creșterea integrității în relația stat-cetățean”.
Senatul este primă cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților. O inițiativă similară o au Platforma România 100 a lui Dacian Cioloș și USR care au făcut și ei, împreună, o Comisie pentru tăiat hârti 2, denumită așa după comisia oficială instituită de Guvernul Cioloș anul trecut și care adună propuneri de la cetățeni pentru simplificarea procedurilor legale și reducerea birocrației.

LĂSAȚI UN MESAJ