Inspecţie pe şantierele drumurilor naţionale din vestul ţării

1847

Directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a inspectat şantierele de pe drumul naţional 76, care este în plină reabilitare. Şoseaua este europeană şi leagă judeţul Hunedoara de Bihor. Călăin Homor a mers pe toate cele 6 loturi şi a sesizat atât probleme cât şi lucruri bune.

DN76 are o lungime de 180 de kilometri şi este împărţit în loturi pentru modernizare. Din păcate, lucrările nu decurg în ritmul stabilit de contractul de execuţie şi nici la nivelul aşteptărilor directorului de la drumuri.

„Cu ocazia controlului pe care l-am făcut pe DN 76, am văzut ceea ce știam din documente și mai ales din sesizările oamenilor și ale autoritățiilor locale, respectiv mari întârzieri în execuția proiectului de reabilitare a DN 7”, a declarat Cătălin Homor, directorul CNADNR.

Primul sector al şantierului este cuprins între Şoimuş şi Brad, iar stadiul lucrărilor este de aproape 57%. Problemele întâmpinate până în prezent au fost cele de proiectare, dar acestea au fost depăşite după spusele şefului CNADNR şi munca continuă.

Lotul cuprins între Brad şi Ioneşti este cel mai avansat. Lucrările au ajuns la stadiul de 90% şi lucrările sunt executate conform graficului de execuţie.

Sectorul Ioneşti – Vârfurile pune cele mai multe probleme. Contractul de execuție a fost reziliat în 24.09.2015 când stadiul fizic al lucrărilor era de 29.76%. Din păcate, un nou constructor nu vom avea decât anul viitor.

„Din cauza investigațiilor suplimentare de natură tehnică, necesare actualizării Proiectului Tehnic elaborat în anul 2011, se estimează că finalizarea acestuia și a Documentației de atribuire va avea loc în cursul lunii septembrie 2016. În fapt, lansarea procedurii de licitație va avea loc în cursul lunii octombrie 2016. De asemenea, precizăm că semnarea contractului este estimată pentru luna februarie 2017, iar din luna martie a aceluiaș an să fie începute efectiv lucrările de execuție”, transmite CNADNR.

Următorul lot al şantierului de pe DN76 este cuprins între localităţile Vârfurile şi Ştei. Lucrările au ajuns la peste 47%, iar în cadrul vizitei de lucru efectuate de şeful CNADNR, s-a constatat o mobilizare complet nesatisfăcătoare. În acest sens a fost transmisă o notificare de remediere, ce are ca termen de realizare data de 27 mai 2016. Nerespectarea de către antreprenor a prevederilor acestei notificări va conduce la rezilierea contractului.

Pe următorul lot apar din nou probleme. Şantierul cuprins între Ştei şi Beiuş a ajuns la un grafic de 51%, dar mobilizarea slabă l-a făcut pe Homor că ameninţe constructorul cu rezilierea contractului.

„Slaba mobilizare în șantier a fost motivată de constructor prin invocarea unui blocaj financiar cauzat de emiterea cu întârziere a certificatelor de plată de către inginer. În data de 09 mai 2016 a fost transmisă către antreprenor notificarea de remediere cu termen de realizare în data de 16 mai 2016. Precizăm că antreprenorul a solicitat o extindere a termenului prevăzut în notificare pentru mobilizare, aceasta aflându-se în prezent în analiză la inginer. În situația în care antreprenorul nu se va mobiliza în termenele stabilite, Compania va demara procedura de rezilere a contractului”, mai spune directorul CNADNR.

Cel mai prost merg lucrurile pe ultimul sector al drumului DN76, cuprins între Beiuş şi Oradea. Aici nu s-a ajuns nici măcar la 10% din reabilitare, lucrările aflându-se la 7,47%. Şi în acest caz contractul a fost reziliat anul trecut.

„Starea de degradare a drumului la momentul rezilierii contractului a impus ca CNADNR să ia măsuri în regim de urgență în vederea realizării unei suprafețe de rulare corespunzătoare și eliminării resticțiilor de circulație impuse de lucrările de reabilitare a trei poduri începute de antreprenor și rămase nefinalizate. În paralel cu aceste lucrari deja executate, au fost realizate și studii suplimentare de natură tehnică, necesare actualizarii proiectului tehnic elaborat în cursul anului 2011. Acestea sunt estimate a fi finalizate în cursul lunii noiembrie 2016. Lansarea procedurii de licitație este estimată pentru luna decembrie 2016, iar semnarea contractului poate avea loc în luna martie 2017”, trasmite CNADNR.

Fondurile alocate de CNADNR pentru modernizarea DN76 se ridică la 437 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ